ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

В КЮСТЕНДИЛ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА БЪЛГАРО-ИЗРАЕЛСКОТО ЕДИНСТВО
25 10 2023

В Кюстендил отбелязаха Деня на българо-израелското единство, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя в двора на къща музей "Димитър Пешев“. На 25 октомври се навършват 21 години от откриването на музейния обект, който единствената експозиция в пределите на България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи. Присъстваха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, временно изпълняващият длъжността кмет на Община Кюстендил Светослав Василев, Велбъждския епископ Исаак, директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, представители на еврейската общност, представители на институции, духовници, граждани. Събитието започна с химните на България и Израел.

Пред присъстващите доц. д-р Ангел Джонев посочи, че къщата музей "Димитър Пешев“ е проект между  Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел.  За успешното му реализиране особени заслуги имат бившият кмет на Кюстендил Кирил Алексов и посланикът на Държавата Израел Емануел Зисман. Музеят е символ на българо-израелското сътрудничество, а в годините през съществуването му през залите са преминали хиляди посетители, които са почерпили познание за съдбоносните събития, разиграли се през Втората световна война, както и за решителния принос на петимата кюстендилци - Асен Сучмезов, Владимир Кулртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев. За своето човеколюбиво дело те получават висшето признание - праведник на света от мемориала "Яд Вашем" в Израел и орден "Стара планина" Първа степен, в България.

"През последните дни техният пример е особено важен, защото страданията, предизвикани от терористичната атака на 7 октомври срещу мирни граждани в Израел, напомнят на най-тъмните времена на Холокоста“, каза още доц. д-р Джонев. Той припомни за реализираната амбициозна програма посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, която е станал част и от националния план, проведен под патронажа на Президента на Република България.

Беше обявено, че 2024 година ще бъде годината на Димитър Пешев, поводът е 130 години от неговото рождение. Този юбилей се допълва от 125-годишнината от рождението на Петър Михалев и от рождението на Асен Суичмезов. В същото време беше споменато, че група български евреи са събрали финансови средства, чрез които да бъде създаден Център за толерантност и хуманизъм.  

"Всеки път влизайки в дворите на къщата музей на Димитър Пешев и на неговите съратници, потрудили се за спасяването на българските евреи, си спомняме за техния живот и за тяхното дело. Веднага си спомняме и словото на Господ Иисус Христос – Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове божий. Не онеци които са смирени по сърце, по душа, които имат вътрешен душевен мир, а онези които се стремят този мир да е не само вътре в тях, но и около тях. Несъмнено това го показаха, доказаха и ни оставиха пример тези бележити български мъже – кюстендилци“, каза Велбъждския епископ Исаак. Пред присъстващите говори и журналистът, писател, наследник на спасени евреи от Ямбол - Исак Гозес. Със свои изпълнения в програмата се включи и актрисата Христина Пипова. Гостите на Деня на българо-израелското сътрудничество в Кюстендил поднесоха цветя на паметника "Поколения“. Те запалиха и свещи на признателност.

Източник: fokus-news.net

 

В деня на единството признателни евреи с дарение за създаване на "Център за толерантност и хуманизъм" в гр. Кюстендил.


Представители на Фондация „Заветът Йерусалим“ учредяват фонд за създаване на "Център за толерантност и хуманизъм"в гр. Кюстендил. Първата вноска дарение от 50 000лв. е събрана само за дни. Това беше обявено в Деня на българо-израелското единство в Къщата- музей Димитър Пешев, която днес отбелязва 21 години от тържественото си откриване. 


Сред гостите на официалното събитие бяха инж. Александър Пандурски областен управител на Област Кюстендил, Светослав Василев изпълняващ длъжността кмет на община Кюстендил, Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска Духовна околия, Исак Гозес, Явор Гърдев, арх. Харалампи Аничкин, Наташа Колевска, Христина Пипова, Ариел Меиров Десислава Колева и представителят на фондация „Заветът Йерусалим“ Теодора Йосифова, представители на организацията на евреите в България „Шалом“, . 


До Община Кюстендил беше изпратено писмо, изразяващо желание за създаване на "Център за толерантност и хуманизъм"в гр. Кюстендил.


„Ние група български евреи, израелци и приятели на България и българския народ, в знак на огромна признателност за проявения от българите, Българската православна църква държавата и Българската православна църква героизъм и непреклонност, довели до нашето спасение в онези най-страшни дни на човешката история, и във връзка с 80-годишнината от една от най-светлите страници не само в българската, но и в световната история, заявяваме нашето огромно желание за участие в създаването именно в град Кюстендил на "Център за толерантност и хуманизъм".


Днес, в деня на годишнината на къщата-музей "Димитър Пешев", и в Деня, в който гражданите на Кюстендил избраха да засвидетелстват отново своето приятелство и съпричастност с народа на Израел, приветстваме и се присъединяваме и към инициативата "Спасители на човечността", с която общината се грижи паметта, делото и уроците, завещани ни от кюстендилските герои и България да се пазят, почитат и продължават.


Приветствайки идеята за създаването на такъв център само за дни събрахме от лични средства първата вноска дарение от 50 000 лева. 

Уверяваме ви, че работата ни за изброените инициативи тепърва започва.  


С благодарност и уважение,

Ривка Узиел

Шабтай Леви  

д-р Валентин Меламед

Хаим Романо

Амнон Халпер

Левана Филкенщайн

Ицхак Барух

Анри Меиров

д-р Бети Асса

Жоел Либа

Еял Езри 

Шошана Рива"XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки