ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03 03 2024

#Кюстендил тържествено отбеляза Националния празник на България 3-ти март????????

????Стотици жители и гости на града се включиха в тържественото отбелязване на Националния празник на България на площад "Велбъжд" в #Кюстендил.
????По-специален и красив направиха празника кандидатките за титлата „Девойка Кюстендилска пролет“ 2024 г., които раздадоха над 1 000 трибагреника в центъра на града????????
????Честванията за 146-ата годишнина от Освобождаването на България започнаха с издигане на националния трибагреник????????под звуците на ????Професионалния духов оркестър на Община Кюстендил????
????Официалната церемония продължи с тържествен рецитал и поднасяне на венци и цветя на паметника „Булаир“.
 ????Почит пред героите на България отдадоха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, депутатите Христо Терзийски и Георги Стамов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.- кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов, Венцеслав Терзийски и Бойко Клечков, общински съветници, областният управител инж. Александър Пандурски, зам. – областният управител Мария Зарева, представители на Архиерейско наместничество Кюстендил, на политически партии и организации, много граждани.
????Кметът инж. Атанасов се обърна към жителите на Община Кюстендил с думите:
„3-ти март е знак за надежда! Ден на пролятата кръв на нашите деди за Освобождението на България! Ден на Раковски, на Ботев, на Левски и на всички възрожденци, дали живота си за България! Ден, чакан повече от 500 години! Ден, благодарение на който можем да се наречем свободни и да имаме свободен избор! Ден, в който България се е освободила от турско робство!
????Пожелавам на всички българи, независимо къде са по света, да бъдат живи и здрави, да се гордеят, че са българи, да не се притесняват да казват, че сме били под турско робство допреди 146 години! Бъдете здрави!“ , заяви инж. Атанасов.
✅”Днес е Денят на нашето Освобождение. Денят на свободата, но не онази от миналото, която буди сладки спомени за героични и славни времена. Днес, българи, честваме Деня на днешната си свобода, която браним и отстояваме с вяра, с чест и с мисъл за бъдните времена. Свободата не е даденост – този урок го носи всеки от нас в кръвта си, в която текат подвигът, саможертвата и мечтите на всеки наш революционер. Ние я отстояваме всеки ден, в който защитаваме своите права да живеем достойно, честно и с вяра, които предаваме на нашите деца.
Преклонението пред подвига на предците ни обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето“, се каза в тържественото слово.
????????Програмата продължи с концерт на космическата Валя Балканска и гайдарите Петър Янев и Стоян Янев, които просълзиха и изправиха на крака кюстендилци. Изви се голямо и красиво празнично хоро, в което се включиха десетки кюстендилци.
????Община Кюстендил благодари на голямата българска певица Валя Балканска и на гайдарите Петър Янев и Стоян Янев, които ни подариха един прекрасен концерт за най-българския ден. Община Кюстендил благодари на Клуб „Традиция“ към НЧ „Владимир Заимов“ Кюстендил, на кандидатките за титлата „Девойка Кюстендилска пролет“ 2024 г. и на всички участници, които днес станаха част от честванията, посветени на Трети Март!


XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

"Кюстендилска пролет" - Официален празник на град Кюстендил
21/03/2024

81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2024

„Памет и плакати” в Къща музей „Димитър Пешев”
09/03/2024

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Честване на 146 години от Освобождението на град Кюстендил
28/01/2024

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки