ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ОТ КЮСТЕНДИЛ ЗАПОЧВА ПРОЛЕТТА...
21 03 2013
С молебен за здраве на кюстендилци започнаха традиционните тържества по посрещане на Кюстендилска пролет. Игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий отслужи молебенът и поздрави кюстендилци от името на Българският патриарх Неофит.
„Той ви поздравява с този прекрасен празник, който празнувате днес. В тези трудни месеци за цяла България Патриархът се моли за всички българи, а в този ден особено за вас кюстендилци. Трябва да имате искрена вяра в Бог и да си възвърнем трудолюбието, честността и мъдростта, които са имали нашите прадеди. Аз също се присъединявам към пожеланията на негово Светейшество. Много здраве и щастие на всички вас”, заяви Адрианополският епископ Евлогий.
Девойка Кюстендилска пролет е символ на красотата достойнството и обновлението. Беатрис Кацарова и подгласничките й - Александра Васева и Диана Манолова получиха символите от Девойка Кюстендилска пролет 2012 Диана Димитрова и нейните подгласнички - Петя Сотирова и Ивона Семенска. Символите са- слънцето, плодородието и водата.
„Нека пролетта да ви донесе много здраве и радост. Повече се усмихвайте, нека годината бъде богата и плодородна за всички вас и дано се сбъднат всички ваши мечти и желания", с тези думи поздрави кюстендилци и гостите на град Кюстендил Девойка Кюстендилска пролет Беатрис Кацарова.
Стотици кюстендилци посрещнаха пролетта на площад "Велбъжд" в Кюстендил. След тях областният управител Владислав Стойков, кметът на Кюстендил Петър Паунов, Адрианополският епископ Евлогий, председателят на ОбС- Кюстендил Иван Андонов.
Кметът Петър Паунов поздрави жителите на общината с думите: „Нека пролетта да донесе здраве и късмет на всички българи”. Той подчерта, че за 47-ми път хората ги събира онзи вълшебен миг, в който сякаш невидима ръка премахва облаците и златото на слънцето се изсипва върху всички. „Днес се събуждат природата и сърцата ни. Заради децата и следващите поколения ние трябва да работим и да полагаме максимални усилия. Честита пролет на всички. Огромно удоволствие е днес да бъдем заедно за 47-ми път  на празника „Кюстендилска пролет". Започват навсякъде в необятната шир да се настаняват песента на славеите и шумът на планинските потоци. И в този миг се събужда не само природата, събужда се и човешката душа. В този миг до всяко сърце достига онази желана капчица любов, която изгонва суетата и злобата и дава път на вярата и обичта. Благословени сме от тук да тръгват добрите вести, защото от тук идва пролетта, когато българинът изправя своята снага и се обръща към земята. Онази земя, която с хилядолетния труд и постоянство ни е дарявала с безкрайни плодове и аромати. Онази земя, която ни е карала да се гордеем, че сме истински българи”, каза Петър Паунов. Той подчерта, че се гордее, че именно това вълшебно, приказно усещане тръгва точно от тук, точно днес, за да върне надеждата за достоен живот на цял един народ.
Ансамбъл „Българе” участва в програмата, посветена на общоградския празник „Кюстендилска пролет”. Ансамбълът изнесе специален празничен спектакъл в града. Публиката усети полъха на пролетта и настроението, което тя носи, докосна магията на българския фолклор, дух и традиции, умело пресъздадени от ансамбъла с народна музика и танц. В празничната програма участваха и местните танцови състави и ансамбли - Ансамбъл "Пауталия", с худ. р-л Валентин Кенов; ДЮТА "Кюстендилче", при ОДК Кюстендил, с худ. р-л Рангел Маджарски; ФА "Родолюбие", с худ. р-л Симеон Васев и ТФ "Партньори", с худ. р-л Вергиния Згуровска.
По традиция празникът продължи на сцената на Хисарлъка, с участие на част от даровитите деца на Кюстендил, както и фолклорни групи към читалищата на Община Кюстендил.
Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов получи поздравителен адрес от министър-председателя на Република България и министър на външните работи Марин Райков, с който благодари за отправената му покана да бъде гост на празника на града.
 „Винаги е удоволствие човек да посети този прекрасен край на нашата родина, изпълнен с толкова природни хубости, етнографски и исторически забележителности. Не случайно древните римляни превръщат тракийското селище възникнало около минералните извори във важен търговски център и известен балнеологичен курорт, когото наричат Пауталия", гласи адреса.
Марин Райков пожелава на кюстендилци „здраве и богат урожай, и нека чувството ви за национална принадлежност бъде нас - голямата ваша гордост и упоритост."

 XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: девет + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки