Начало |  Културни събития |  Новини |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Културни събития

И ТАЗИ ГОДИНА ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В КЮСТЕНДИЛ БЕ ЧАСТ ОТ ИНИЦИАТИВАТА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ
20 05 2017

Деца на различна възраст се забавляваха, участвайки в така наречената „Игра с глина“ в двора на Регионален исторически музей – Кюстендил.

Проявата е част от Европейската нощ на музеите, в която музеят се включва за поредна година. Играта с глина се осъществи с помощта на електрическо грънчарско колело и крачно такова.

„Електрическото грънчарско колело бе закупено по проект, финансиран от Министерство на културата за образователната програма на нашия музей, а крачното бе направено собственоръчно от наш съгражданин, родител на дете, което посещава редовно образователната ни програма - Антон Стоянов. Работата с глина  винаги привлича, което е видимо и от интереса, който предизвиква“, каза за ИНФОМРЕЖА Мирослава Таскова – уредник „Връзки с обществеността“ при РИМ – Кюстендил.

Другото занимание в музея за деца бе „Игра за търсачи на съкровища“. С помощта на карта, съдържаща 20 на брой снимки на експонати от археологическата експозиция, децата имаха за задача да намерят въпросните експонати и да напишат какво представляват и от коя епоха са с помощта на линия на времето, обозначена на самата карта.

„Всяко дете участник в играта получи символична награда по повод 120 години от създаването на Историческия музей в Кюстендил. В проявите се включиха  от 5-6-годишни до 15-годишни деца, някои бяха придружени от родителите си“, обясни още Мирослава Таскова.

По повод Европейската нощ на музеите Регионален исторически музей – Кюстендил е домакин на интересна изложба, правена от деца за деца. Изложбата, озаглавена „Деца правят музей“, е разположена в къщата-музей на Димитър Пешев и показва образователната програма „Музейна работилница за деца“, представяйки предмети, изработени в тази работилница.

Програмата продължава за 28-и пореден месец, като всяко занимание от месеца е посветено на събитие, което популяризира българската история, култура и традиция.

Източник: http://infomreja.bg/deca-se-zabavlqvaha-s-glina-v-dvora-na-istoricheskiq-muzej-v-kiustendil-39281.html

(Снимките от вечерното събитие са дело на фотографа Владимир Ташов)


Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2018
ел. поща:
Въведете сумата: две + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

Get Adobe Flash player

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки