Начало |  Културни събития |  Новини |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Културни събития

СТЕФАН ЛЮТАКОВ ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА
20 05 2017

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

 СТЕФАН ЛЮТАКОВ

ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА 

Откриване – 20 май 2017 г., 18.00 ч.

СТЕФАН ЛЮТАКОВ е един от най-талантливите и успешни като реализация съвременни български скулптори. Носител е на престижни наши и международни награди. От 2002 г. е професор във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” и ръководител на катедра „Скулптура”. В творческата си биография има над двадесет самостоятелни изложби у нас и в чужбина, както и многобройни участия в представителни форуми. Работи във всички скулптурни жанрове – малка пластика, мащабни проекти, инсталация. Причината едни от най-добрите творби на Стефан Лютаков да бъдат на открито са естествените материали с натуралния им вид и цветове – белезникава хартиена каша, ръждив метал, червена глина, бронз, което ги свързва с природното и идеята за извечното. Емблематични са неговите работи „Завързано животно”, „Тайната вечеря”, „Лодки”, „Дъжд”. „Тайната вечеря“ и други негови творби са в музея и скулптурния парк на големия колекционер Юго Вутен в Белгия.

Монументални творби на автора са експонирани на открито в Чанчун – Китай (Централен парк), Сакурагава (префектура Ибараки) – Япония , Гел – Белгия, Вишне Ружбахи – Словакия, Кайзерщайнбрух – Австрия, Търгу Жиу – Румъния, Санкт Блазиен и Беринген – Германия, с. Илинденци, Перник, София (Парк „Оборище”), Скулптурен парк на Министерството на външните работи, както и в Пазарджик, Сандански, Бургас, Велико Търново, Разград, Раковски, Шабла и други градове в България.

Индивидуалистичен и хуманен, провокативен и съзерцателен, Стефан Лютаков винаги остава верен на свободата да бъде творец. 

ИЗЛОЖБАТА, без да има ретроспективен характер, е една възможност за вглеждане в изминалия път и в себе си през скулптурата. Наред с творби, създадени специално за нея и непоказвани другаде, изложбата представя и работи, създадени преди около 30 години. Всички произведения, показани в изложбата, са от ателието на скулптора и са негова собственост – творби, с които авторът не е искал да се разделя, които е държал да са до него. Пластиките са в целия спектър любими скулптурни материали – теракота, чугун, бронз, дърво, черен метал.  

 

 ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ,,ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ – МАЙСТОРА”  

 

КЮСТЕНДИЛ - 2500, ул. ,,П. Евтимий” № 20, тел.: 078/ 52-31-72, 078/ 55-00-29

e-mail: artgallery_themaster@mail.bgartgallery_maystora_kn@abv.bg

www.vladimirdimitrov-maistora.com

 


Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2018
ел. поща:
Въведете сумата: девет + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

Get Adobe Flash player

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки