Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ "ТЕ ОТЛИТАТ"
08 11 2017

На 08 ноември във Възрожденското училище се прожектира документалния филм "Те отлитат". Поради големия интерес, залата беше препълнена по време на прожекциите.

Филмът е събрал историята на няколко вида птици, някои от които вече включени в списъка на изчезващите видове. Продукцията се състои от пет кратки епизода, обединени в едно цяло. Първият разказва за червеногушата гъска. Това е най-малката и най-пъстрата гъска, която всяка зима посещава земите и езерата в района на Тюленово, Шабла и Дуранкулак. В страната ни зимува 75% от световната популация на вида. Земите по северното ни Черноморие са изключително важно място за оцеляването на вида през суровите зимни дни и нощи. Рано напролет гъските се връщат далеч на север, където отглеждат малките си.

Вторият епизод ни пренася на северозапад до красивите и внушителни Белогладчишки скали. Разказва за белоопашатите мишелови, гнездящи по тези места и не допускащи други грабливи птици близо до гнездата си. 

В следващия епизод зрителя има възможност да види мистичните Източни Родопи, в които са разположени Перперикон, скалните образувания Каменна сватба, Каменни гъби и българския Стоунхендж - Кромлех. По каньона на река Арда в Източните Родопи днес живее най-голямата колония от белоглави лешояди у нас, но там се среща и най-малкият вид лешояд - египетският. Именно той, египетският лешояд, е птицата, която изчезва с най-бързи темпове от българската природа. Защо това е така, разказва "Те отлитат".

Филмът продължава със съдбата на царския орел, който в миналото е бил многоброен, но днес в ниската Сакар планина и по долината на река Тунджа са останали само 28 двойки. „Те отлитат“ завършва край южната част на морето - езерата на Бургас, където спира вниманието на зрителя върху ятата от къдроглави и розови пеликани, които ежедневно прелитат над града и върху многобройните ята на бели щъркели, които се вият като дим от комин от края на август до септември по въздушната магистрала "Виа Понтика".

 https://www.youtube.com/watch?v=hZecutdvUV4Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2019
Годишен календар: 2018
ел. поща:
Въведете сумата: три + пет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

Get Adobe Flash player

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки