Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ЧЕСТВАНЕ 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД КЮСТЕНДИЛ
29 01 2018

Официалният празник беше отбелязан с празнично шествие от площад "Велбъжд" до паметника на Ильо Войвода. Там бяха поднесени венци и цветя от представители на Областна администрация, Община Кюстендил, партии и граждани. На всички присъстващи бяха припомнени събитията, които са се случили на тази дата:


 "Преди 140 години паметта на предците ни завещава светла история, запечатана в архивите на времето и на националната памет. Преди 140 години се разгаря геройския епос, който защитава града ни от кръв, насилие, погроми и разруха и не позволява Кюстендил да се превърне във втори Батак. Така почти в края на предела между мира и войната, почти без жертви - свободата изгрява на небосклона над град Кюстендил.

Тази светла дата за града ни с право се нарежда сред онези знакови дни в националния ни календар, които винаги ще ни обединяват и вдъхновяват в усилията ни да изградим и съхраним свободна, обединена и демократична България.

И днес вярваме, че идеите, които ни завещаха дейците на Освобождението са наши ценности!"

Текст: Любляна Начева

 

По случай празника на града, кюстендилци имаха възможност да разгледат безплатно експозицията "Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край" в къщата-музей "Ильо Войвода". Вечерта беше проведен и концерт в НЧ "Братство". 

 


 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2019
Годишен календар: 2018
ел. поща:
Въведете сумата: пет + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки