Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ДЕН НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
02 06 2018

2018  е годината, в която отбелязваме 170 години от рождението на Христо Ботев. Роден на Рождество Христово в Калофер, малкият Христо израства в семейство на просветени и уважавани българи - по майчина линия родственик на Христо и Евглогий Георгиеви, а по бащина на уважаван и образован карловски род.  Впрочем до 1874 г. поетът революционер се подписва с кръщелното си име, Христо Петков; с фамилията Ботев той става известен през последните две години от живота си. А в писмо до Найден Геров от 1863 г. самият баща на бъдещия воевода го нарича „моя син Христофора Петкова“.

 

Млад, образован, говорещ няколко езика, буен и своенравен, именно Ботев ще поеме делото на големите български борци за свобода. Всичко, в което той вярва, и за което се бори, е естествено продължение на делото на Раковски и Левски.

 

И нека припомним още веднъж, че на 2 юни 1876 г. най-големият ни поет сред революционерите и най-големия мечтател сред борците ни за свобода, загива някъде там в Балкана, около Околчица. И днес ние все още не знаем, чий куршум прониза Ботев! Дали на враг или предател? Все още не знаем истината за гибелта на воеводата ... Но каквато и да е тя, не можа да унищожи най-великото, което ни остави поетът – словото.  Това горящо слово, което все още отеква и до днес не само в България, но и в цяла Европа. И както сам поетът казва „Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дългът си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество". Делото на Ботев е славно и до днес! Защото,  ако Раковски е идеологът на освободителното движение, а Левски е душата му, то Ботев е огненото слово. Това слово, което изпепелява след себе си, това слово, което говори истината, това слово, което въздига благото на цялото човечество над всичко – словото на Свободата!

 

Христо Ботьов - пише Захарий Стоянов - е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповядва и да прави епохи. Българският народ мъдро му отреди челно място в националния пантеон сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил

Левски.“

 

Независимо от погромите на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и след страшните кланета, в които и мнозина български воеводи намират гибелта си през Априлското въстание, Христо Ботев бърза с четата си да стъпи на българска земя, за да подпомогне въстаналите си съотечественици. На 17 май 1876 г. той слиза с чета от около 200 души на Козлодуйския бряг, за да влезе в неравен бой с поробителя във врачанския балкан.  Само няколко дни след тежки и неравни сражения, четата била разбита, а част от четниците загинали геройски под напора на османските тълпища... Там, някъде високо в Балкана, завинаги остана да лежи младия воевода! Неговата „Молитва” се изпълни.


Подкрепи и мен ръката,

та кога въстане робът,

в редовете на борбата

да си найда и аз гробът!

 

Не оставяй да изстине

буйно сърце на чужбина,

и гласът ми да премине

тихо като през пустиня!...

 

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

за първи път е отбелязан във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално той се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола и Околчица присъстват оцелелите Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Но кому отдаваме почит в този час? Мъчно е с малко думи да се изразят ония обич, преклонение и плам, които разцъфват с душата на народа към Христо Ботев. Не вдъхнови ли той, чрез словото си, бъдещите борци за свобода и правда? Не е ли същият този дух за подвиг и саможертва, който водеше напред и правеше герои нашите войни, сражавали се в битките за свобода при Сливница и Одрин, при Дойран, Тутракан и Каймакчалан, в Добруджа и Тракия?

 

Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България живеят в народната душа, окрилят вековните й идеали, и охрабряват към безсмъртни подвизи и дела!

 

Днес, когато споменът за тъжните и страшни дни на разбити народни идеали чезне в светлата зора на надеждата, днес, когато България достойно се нарежда в семейството на свободните европейски народи, днес, когато има отново надежда за светла бъднина, когато неправдата умира, веригите на деспотичните управления са скъсани, за да се роди държавата ни отново, в този свят ден за всички българи, нека се поклоним на всички герои, които ни учиха на подвиг и саможертва, на безгранични любов и вяра. И нека пазим и помним заветите им!

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2019
Годишен календар: 2018
ел. поща:
Въведете сумата: пет + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки