Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ЧЕСТВАНЕ НА 110 Г ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ
22 09 2018

На 22 септември 1908 г., 30 години след Освобождението, княз Фердинанд обявява с Манифест към българския народ Независимостта на България. Това съдбовно събитие за младата българска държава, величав завършек на делото на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, се състои в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново – място избрано не случайно, а като символичен акт за пряката приемственост на властта от Средновековното Второ българско царство.

Нека днес си припомним част от думите в Манифеста:

„Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния, прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!“

След прочитането на документа във Велико Търново се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. С този акт княз Фердинанд приема титлата цар на България, а след това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралите се хиляди българи.  Присъства цялото правителство в състав Андрей Ляпчев, генерал Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, д-р Тодор Кръстев, генерал Стефан Паприков, Иван Салабашев и Михаил Такев.

За тържественото събитие вестник "Военни известия" съобщава:

"По случай провъзгласяването на независимостта в тържествата взеха живо участие и квартируващите в този град 18-ти Етърски и 20-ти Добружански на Негово Царско Величество полкове. Двадесет и четири поборници от Бяла черква, пазейки възрожденските идеали на Априлското въстание, изпращат телеграма: "Ние, живите поборници от въстаническата чета, която през 1876 г. се бори при Дряновския манастир с Фазлъ паша за отечествената свобода, днес сме в неописуема радост, загдето доживяхме да видим осъществен нашия скъп идеал: пълна независимост на отечеството ни. Да живее и напредва свободна и независима България".

Телеграми за провъзгласяването на Независимоста на Царство България се изпращат в цялата държава. Според очевидци, последвалите овации разлюляват атмосферата и цялата околност се препълва “с величествен кипеж от звукове”. Само един час, след като е получена телеграмата в Бургас, българският композитор и капелмайстор Георги Шагунов написва Тържествен химн за възхвала на Независимостта на България.

Днес е ден велик за нази

Братя Българи на вред,

Бог България ще пази

Царя ни зове напред.

Върху заглавната страница на ръкописния оригинал на марша "Независимостта" композиторът е написал: "Настоящият /марш/ химн е написан веднага щом се получи телеграмата за провъзгласяването на царство България, преди още да знаят всички офицери и войници, освен командира на полка, който ми предаде съдържанието на телеграмата и ми заповяда след един час да изляза и свиря на плаца „Шуми Марица", като предам на всички новината."

Този химн започва да се пее в цялата страна, заедно с други патриотични песни. Българският народ ликува, защото обявяването на Независимостта на България осмисля за пореден път, в политически, културен и духовен план, всички борби на българския народ за национално обединение от Априлското въстание до този момент, всички жертви и пролята кръв за освобождение, всички страдания, мъки и пропиляни възможности, всички политически грешки и пропуснати ползи.

Това е поредният успешен дипломатически акт на българските държавници, който връща България  на картата на Европа като равноправна държава.

Днес ние сме тук, за да си припомним тези съдбовни исторически събития и да отдадем почит и признателност към онези достойни българи, които защитиха с всички сили интересите на България по пътя към нейната независимост и които спазиха завета на Апостола на свободата Васил Левски, че "Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи." и изпълниха думите му с дела ... .

 

Днес този празник ни припомня, че ние трябва да браним свободата и независимостта си, и чрез съзидателната сила на делата на предците ни да градим свободна, демократична и просперираща България в духовното и политическо пространство на Обединена Европа.

„Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!"


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Автор: Ивона Христова

 

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2019
Годишен календар: 2018
ел. поща:
Въведете сумата: едно + две

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки