Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ И ИЗВАЖДАНЕ НА БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ НА ЙОРДАНОВДЕН, 6 ЯНУАРИ В КЮСТЕНДИЛ
06 01 2019

 

 

 На 6 януари Православната църква празнува  Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.По този повод от 9.00 ч. в  православните храмове в Кюстендил  ще бъде отслужена Божествена Света литургия, информира архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев. По-късно от 11.00 ч. от катедралния храм „Свето Успение Богородично”, ще тръгне литийно шествие, което ще продължи до Железния мост над река Банщица. На брега на реката ще бъде отслужен водосвет, след което ще се състои ритуалът по спасяването на богоявленския кръст от водите на реката.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Той има най-древен произход сред празниците на православната църква. Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.

На празника за здраве всички участват в освещаването на водата, когато, след празничната църковна служба, свещеникът хвърля в нея кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ, млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.Ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2019
Годишен календар: 2018
ел. поща:
Въведете сумата: три + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки