Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ПРЕДСТАВИХА НОВ ПЪТЕВОДИТЕЛ И БРОШУРИ НА КЪЩАТА-МУЗЕЙ ДИМИТЪР ПЕШЕВ
09 03 2020

Нов пътеводител на къщата музей Димитър Пешев и брошури за петимата кюстендилски спасители на българските евреи Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев бяха представени от съставителят им Ангел Джонев и директорът на РИМ Кюстендил Валентин Дебочички.

„В пътеводителят е представена експозицията с богати илюстрации и снимки и знакови документи. Тук са двата доклада – на околийския началник на Кюстендил Любен Милтенов и на представителя на комисарството по еврейските въпроси през 1943 г. Борислав Тасев, изпратен в Кюстендил да организира депортирането на евреите. В тези два документи са проследени детайлно как се случват събитията в Кюстендил, как делегация от кюстендилски граждани заминават за София, за да спасява евреите, както и прословутото писмо на Димитър Пешев от 17 март 1943 г., адресирано до Богдан Филов в защита на евреите.То ще изиграе своята ключова роля за отмяна на мерките към евреите през 1943 г. от българското правителство“, заяви историкът Ангел Джонев.

В къща музей Димитър Пешев е представена експозиция, която показва множество документи за спасяването на българските евреи, там са и две чернови на писмото на Димитър Пешев до Богдан Филов, написани с неговия почерк. Там са показани и лични вещи на Димитър Пешев, предоставени от неговата племенница, сред които особен оценен е неговият часовник.

Източник: Dariknews.bg


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: едно + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки