Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

1 ЮНИ ПРЕД ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869” ГР. КЮСТЕНДИЛ
01 06 2020

На 1 юни от 11:30 ч. пред читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил ще бъде отбелязан 1 юни – Международния ден на детето. В програмата на празника е  предвидено откриване на изложба на класовете по изобразително изкуство към НЧ „Братство 1869” и НЧ „Пробуда 1961”, представяне на мултимедия на изпълнения на деца от музикалната школа и др.
Денят на детето е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 г.
Според някои източници изборът на тази дата идва от китайски фестивал на лодките – дракони. През 1925 г. китайският генерален консул в Сан Франциско събрал деца сирачета, за да отпразнуват фестивал, който се отбелязвал на 1-ви юни, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева.
През 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.
Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: две + пет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки