Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ДЕН НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
02 06 2020

Със семпла церемония и минута мълчание, в знак на признателност към загиналите за свободата на майка България, кюстендилски общественици и граждани поднесоха венци и цветя на паметниците на героите в нашия град.

2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Ден на почит и преклонение пред техния подвиг и саможертва, които пазим в нашата памет. Всеки народ има своите велики личности. Христо Ботев, наред с Апостола на свободата, е сред образите – икони, обединяващи в себе си сила, решителност, интелект и родолюбие, без които истинското величие е непостижимо. Вече близо век и половина огненото Ботево слово и легендарният му революционен път разгарят пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно ще е дълг и Родина. Ботев е част от нашата душевност и своеобразен символ на националната ни идентичност. Коя е  невероятната магическа сила, с която Ботевата личност така дълбоко и трайно завладява? Може би това се дължи на колосалното му поетическо дарование и огнената вълнуваща публицистика, на политическите  му прозрения и гибелната саможертва в името на нашата свобода.

Ботев живее кратко, тревожно и вдъхновено. Той заключва в съдбата си страданието, трагизма и вярата на една цяла епоха, разпъната на кръст и изпълнена с борба за национална, социална и политическа свобода. За него проф. Боян Пенев пише: „Ботев за нас става краен идеал, към който е насочен благородния порив на българския дух – негаснеща светлина, от която всеки може да запали своята свещ”.

А проф. Михаил Арнаудов подчертава:Ботев е не само минало, а и настояще и бъдеще.”

И  трябва да се гордеем, че в един от най-старите университети в света – Сорбоната, Париж, е издялан в камъка гениалния стих:

Настане вечер, месец изгрее,

Звезди обсипят свода небесен.

Гора зашуми, вятър повее –

Балканът пее хайдушка песен.

 

И да знаем, че нашият Ботев е преведен от Пол Елюар, редом с най-великите поети на света.

Наш дълг  е да предадем на бъдните поколения Ботевите завети - за пример и упование – незабравимите „Мила ми Венето, после Отечеството си обичам най-много тебе”, „Свобода или  смърт юнашка”, или :

 

Подкрепи и мен ръката,

та кога въстане робът,

в редовете на борбата

да си найда и аз гробът.

 

А Левски заявява точно и ясно: „Аз съм посветил себе си на Отечеството – да му служа до смърт  и да работя по народната воля”.

За Петър Увалиев Левски е странстващ рицар на чистотата, самообречен  да брани нейното лъчезарие и светлият му образ живее в съзнанието  на народа и Родината като апостол редом -до Спасителя.

 

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачиш ?

 

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

 

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

 

Да си спомним и „Епопея на забравените” на Иван Вазов: драматичните стихове:

 

Перущице бледна, гнездо на герои,

слава! Вечна слава на чедата твои,

на твоята пепел и на твоя гроб,

дето храбро падна въстаналий роб!

….Поклон на теб, граде, пепелище прашно,

на борба юнашка свидетелство страшно!

 

И незабравимите оди за Раковски, Левски, Бенковски, Кочо Честименски и още много българи, загинали трагично за свободата и независимостта на народа си.

Днес заставаме пред паметниците и паметните плочи на Ботев, Бенковски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Панайот Волов, Филип Тотю, Ильо Войвода, Райна Попгеоргиева, Румена Войвода…

Почитаме паметта и на воините от фронтовете на Балканската,Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

С толкова много имена и герои 2 юни се превръща в истински национален реквием, символ на величието и трагизма на народа и историята ни.

Тези герои ни завещаха своята мяра за морал , патриотизъм и саможертва . А патриотизмът, според Ботев , е най-голямата добродетел на света.

Минават години и десетилетия, а в душите ни продължава да ехти знаменития възглас на Ботевите четници, когато слизат на козлодуйския бряг и целуват българската земя:

 

„Да живей България!”

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: осем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки