Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

183 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
18 07 2020

Със семпла церемония Кюстендил отбеляза 183-тата годишнина от рождението на Апостола на българската свобода - Васил Левски. 

В знак на признателност бяха поднесени цветя от представители на Областна администрация Кюстендил, Община Кюстендил, Общински съвет Кюстендил, политически партии, институции, организации и граждани...

 

Левски

.........                      Девет годин той
скита се бездомен, без сън, без покой,
под вънкашност чужда и под име ново
и с сърце порасло и за кръст готово,
и носи съзнанье, крепост, светлина
на робите слепи в робската страна.
Думите му бяха и прости и кратки,
пълни с упованье и надежди сладки.
Говореше често за бунт, за борба,
кат за една ближна обща веселба,
часът на която беше неизвестен;
изпитваше кой е сърцат, сиреч честен,
участник да стане във подвига свят;
всяк един слушател беше му и брат.
В бъдещето тъмно той гледаше ясно.
Той любеше свойто отечество красно...

Иван Вазов 1881 г.

Много са светлите имена в пантеона на българската история, но Апостола на свободата винаги е бил неизчерпаем извор за национално самочувствие. Няма друга историческа фигура, която паметта на народа ни е опазила толкова чиста и свята. Днес – повече от всякога, Левски е идеал, който докосва съвестта ни и е коректив и ориентир за делата ни.

Историците търсят в него образци на революционни добродетели, писателите – обаятелната личност, други – морално съвършенство. Всяка наука и всяко време искат на направят Левски свой, но той не може да бъде определен с един епитет, нито пък изчерпан в съдържанието на един образ или поетическа метафора. Той е като фокус, в който са събрани всички най-хубави и положителни качества на народа ни.

Левски е във всеки един от нас и винаги ще остава един и същ, ще бъде съвременник на всички български поколения, еднакво необходим и насъщно нужен, докато я има България. Защото беше посветил себе си на Отечеството, до смърт да му служи и да работи по народната воля.  И защото нямаше друга по-важна работа на този свят от народната работа, която стои над всичко. Той учеше другите, че за свободата човек трябва да жертва всичко, „па и себе си” и беше позовал с висок глас: „Дързост, братя, и напред!”.

С мисъл и устрем той надмогва четническата тактика за Освобождение, създавайки комитетска мрежа вътре в страната – единствена по рода си за 19-тото столетие в Европа тайна революционна организация от революционно-демократически тип.

Тя е фактически първата общобългарска политическа организация, която създава предпоставки за израстване на българския народ като политически субект на международната арена. Това е най-голямото постижение на Левски и той работи за него с изключителна всеотдайност и пълна готовност за саможертва. За себе си не иска нищо – стига му да види България свободна и демократична република на чистите идеали.

През 60-те години на 19-ти век Левски, като истински гражданин на света, заявява: „Днешният век е век на свободата, но и на равнопоставеността на сичките народности. Ние желаем свободата и на нашите братя, защото нашето Отечество е общо, а нашите цели са еднакви”. На нашето знаме трябва да бъдат изписани три думи: „Свобода и секи му своето!”. Неговият патриотизъм е изграден върху уважението и толерантността към другите, но най-вече върху уважението към самите нас: „Да бъдем равни на другите европейски народи” – казваше той.

Днес честваме 183 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. В нашата нова история няма по-безспорна и светла личност, а неговата кауза, изцяло посветена на борбата за освобождение и обединение, е ярко възвишена. Нека да помним и отстояваме най-важното, което Апостола ни завеща – човеколюбие, свобода и демокрация, за да отговорим на повелята на времето и ние да бъдем в него, както казваше той.


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2021
ел. поща:
Въведете сумата: осем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки