Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

КУЛТУРЕН ФОРУМ „ПАНАГИЯ - ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА“ 2020
15 08 2020

На големия християнски празник „Успение Богородично“ в Кюстендил се проведе 13-тото издание на Културен форум „Панагия - Въздигане на хляба“, организиран от Община Кюстендил.

С благословението на Негово светейшество Софийски митрополит и Патриарх Български Неофит водосвет за здраве бе отслужен от  Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – Викарий на Негово светейшество Софийския митрополит.

Всяка година, в рамките на културния форум, ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. А на 15 август се представя изложение на обредни хлябове. В изложението тази година участваха 22 читалищни институции от Община Кюстендил.

Трите осветени пити, замесени в деня преди големия празник „Успение Богородично“, се раздават за здраве, като всяка година първата от тях се дарява на църквата „Св. Богородица“ в Кюстендил. Втората се дарява на домакините, при които са замесени питите, тази година това бяха жителите на село Слокощица. А третата пита бе омесена и осветена за здравето на кюстендилци и гостите на празника.

За църковните обреди, свързани с хляба говори автора на Културен форум „Панагия – Въздигане на хляба“  - г-жа Любляна Начева. А повече за самото изложение, за традициите, свързани с хляба на българина, разказа етнологът доц. д-р Екатерина Керемидарска. За празничното настроение на гостите на форума се погрижиха изпълнителите от „Фолк-арт“ формация, с диригент Адела Харалампиева.

Сред официалните гости на събитието бе Нейно правъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

Снимки от събитието, можете да разгледате на: https://www.facebook.com/culture.kyustendil/media_set?set=a.3542396542439656&type=3

Снимки от Традиционното замесване на богородичен хляб, вижте на: https://www.facebook.com/culture.kyustendil/media_set?set=a.3539478099398167&type=3

 

Ден преди големия празник "Успение Богородично" се проведе традиционно замесване на богородичен хляб в двора на храма "Свети Никола", с. Слокощица, Кюстендилско, част от програмата на Културен форум "Панагия - Въздигане на хляба" 2020 година. Събитието се организира от Община Кюстендил.
Водосвет за здраве бе отслужен от Архимандрит Исаак - архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.
Предтсавители на НЧ "Просвета 1922", с. Слокощица замесваха богородични пити, заедно с млади девойки от селото.По традиция питите бяха опечени в подници. Междувременно деца от лагера "Живей с любов" посетиха събитието, рисуваха и замесваха хляб в работилниците за посетители. 

Снимки от събитието можете да разгледате на: https://www.facebook.com/culture.kyustendil/media_set?set=a.3539478099398167&type=3&uploaded=126


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: шест + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки