Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ГОЛЯМАТА НАГРАДА "АКАД. МАРИН ГОЛЕМИНОВ" 2020 БЕ ВРЪЧЕНА НА ПИАНИСТЪТ ВЕСКО СТАМБОЛОВ
28 09 2020

Голямата награда "Акад. Марин Големинов" 2020 бе връчена на пианистът Веско Стамболов.

Журито, което определи таз-годишния победител бе в състав: председател - акад. Георги Минчев, членове - проф. Пламен Джуров, проф. Боянка Арнаудова, проф. Павел Герджиков, Райчо Христов, Лили Големинова, Дима Укалска.

 Квартет "Големинов", който през 2019 година бе удостоен с наградата "Златен квартет" изнесе концерт в Художествената галерия "Вл. Димитров - Майстора" в понеделник вечерта. Събитието се проведе в чест на 112-тата годишнина от рождението на големия български композитор Марин Големинов и се организира ежегодно от 2015 г. по инициатива на Музикално сдружение "Марин Големинов" и наследниците на Големинов, с финансовата и логистична подкрепата на Община Кюстендил.

 Веско Стамболов е професор по пиано във Висшата консерватория „Лисеу“ в Барселона, носител и на Кристална лира; за ярките му изяви през последната година, както и за представянето на Концерта за пиано и оркестър на Марин Големинов в три вечери в Шумен и София (в рамките на Софийски музикални седмици). Възпитаник на Националната музикална академия в София в класа на проф. Димо Димова и проф. Красимир Тасков, той е един от най-активно концертиращите български пианисти. Гастролира ежегодно на най-големите фестивали у нас, солист с неконвенционални и много издържани програми на различни български оркестри. Има специално отношение към музиката на Бах ( Pianonews избира първия му диск с концертите на Бах за „Диск на месеца“. осъществил е и първото интегрално изпълнение на концертите на Бах у нас) и към българската музика.

 

 

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2021
ел. поща:
Въведете сумата: две + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки