Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС "ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА" И ЧЕСТВАНЕ НА 139 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА
01 02 2021

Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Те са неподвластни на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. И съвсем обяснимо е преклонението пред подобни личности и завещаното от тях.

Името на Владимир Димитров – Майстора неизменно поражда чувство на национална гордост. Сътвореното от художника е отражение на България и нравствените ценности на българина. Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството. И го доказва с творчеството си. Тази година честваме 139 години от рождението на бележития художник.

На 1 февруари 2021 г., в 12:00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ се състоя деветото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова.

Цветя бяха поднесени пред паметника на художника от областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, зам.-кметовете Росица Плачкова, Надя Каратова и Светослав Василев, председателят на Общински съвет Кюстендил Михаела Крумова и директора на Художествена галерия "Вл. Димитров-Майстора" Валентин Господинов.

След уводното слово по повод рождението на гениалния български художник, произнесено от директора на Художествената галерия Валентин Господинов бе обявено името на новия лауреат на наградата. Това направи председателя на Съюза на българските художници Любен Генов след като представи комисията и номинираните художници. Йордан Кисьов е носителят на Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора" за 2021 година. Той бе удостоен със статуетка, връчена му от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов и парична награда в размер на 7000 лева е подсигурена от Министерство на Културата, Община Кюстендил и Съюза на българските художници.


По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. „Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“, споделя Елица Тодорова, чиито най-нови творби бяха показани в деня на честването. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.

В залите на Галерията посетителите могат да разгледат още представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.

В 13:30 ч. участниците в честването посетиха къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци, където бяха поднесени цветя пред паметника на художника.


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2021
ел. поща:
Въведете сумата: четири + пет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки