Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

ЧЕТВЪРТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "СРЕБЪРНА ПАФТА" 2008
24 07 2008

Начало на културните прояви това лято в Кюстендил постави Четвъртият международен фестивал "Сребърна пафта". Над 200 участници дефилираха в центъра на областния град преди откриването на фестивала и "Кюстендилско лято 2008". В програмата се включиха и състави от Гърция и Франция. Заради проблем при издаването на визите не пристигнаха групи от Конго, Алжир и Сърбия.

    Фестивалът бе открит от председателя на Общинския съвет Васил Иванов.

    "Идеята ни е да представим различни култури, костюми и обичаи” - сподели Валентин Кенов. Организатори на културната изява са читалищата "Пауталия" - Кюстендил и "Димитър Каляшки" - Жиленци, както и Община Кюстендил.

Фестивалът бе закрит с голям концерт в центъра на с. Жиленци. Участие в проявата взеха и Ансамбъл "Накит" - Бобов дол и Ансамбъл "Гоце Делчев" - Со­фия и др. Междувременно гостите от чужбина са по" сетили много културни и исторически места в Кюстен­дил. Участниците във фестивала получиха специал­но изработен плакет, изобразяващ сребърна пафта.

Ден преди старта в Кюстендил, участниците игра­ха и пред бобовдолци. На сцената пред сградата на Общината за хората на миньорския град в продълже­ние на два часа танцуваха местният ансамбъл "На­кит" към читалище "Просвета", "Ефхинос Лесхи Алмо­пиас" от Гърция и "Фарандола" от Франция. Фестива­лът, чийто домакин за първи път е Бобов дол, откри кметът Грети Алексова. Тя връчи на ръководителите на съставите плакети на миньорската община.

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: девет + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки