Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Предстоящо

Изложба "Дипломация и изкуство"
30/09/2020

 

В Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора", Кюстендил е показана представителната експозиция от богатия Художествен фонд на Министерството на външните работи „Дипломация и изкуство“. Изложбата ознаменува 140 години от създаването на българската дипломатическа служба, отбелязани през 2019 г. и беше показана при засилен интерес в Регионален исторически музей - Русе / Rousse Regional Museum of History , Художествена галерия "Борис Денев" - Велико Търново , Градска художествена галерия - Благоевград. Тя проследява неразривната връзка между дипломацията и изкуството през годините.

Експозицията включва специално селектирани произведения от български автори, пътували и „живели“ с ритъма и динамиката на дипломатическото всекидневие в българските посолства на страните в Европа.

Избраните творби са от първото до последното десетилетие на 20 век. Представени са емблематични живописни работи на творци като Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков, Светлин Русев и други. В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи в Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria и е една от най-знаковите в съвременното ни изкуство. В експозицията са включени и специално направени табла с информация, показваща връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет.

Историята на дипломатическата институция в контекста на 140-годишната ѝ е проследена и през някои по-емблематични архивни фотоси на сградите на Министерството на външните работи. Представени са и забележителни архитектурни примери на български задгранични мисии, както и разкази за българските художници, работили през годините за тяхното естетическо оформление. В отделен раздел на изложбата са представени проектите на творци относно дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка.
За първи път така организираната експозиция беше представена пред публика през месец септември 2019 г. в Галерия Академия, като бе част от официалните събития по отбелязване на 140-та годишнина на българската дипломатическа служба, както и от програмата на Европейските дни на наследството.

Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Националната художествена академия, Държавна агенция "Архиви", Монетния двор.

Галерията ще бъде отворена всеки ден от 08:00 до 12:00ч.

Фейсбук страница на събитието: https://www.facebook.com/ events/657426054835756/

 Национална награда "Акад. Марин Големинов"
28/09/2020
28.09.2020 г. – ХГ „Вл. Димитров - Майстора” - 18:00 часа  Честване на 112 г. от рождението на  акад. Марин Големинов v Връчване на Национална награда за принос в...
продължава>

Културен календар на Регионален исторически музей – Кюстендил за септември 2020 г.
30/09/2020
12 септември 2020 г. Двора на РИМ – Кюстендил 14:00 ч. – Представяне на реконструирана носия на Дядо Ильо Войвода, дарение на РИМ – Кюстендил от Сдружение...
продължава>

В ХГ „ВЛ. ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА” през месец септември посетете...
30/09/2020
  Постоянна експозиция с творби на Владимир Димитров – Майстора Постоянна експозиция на Николай Дюлгеров Изложба "Багренци в творчеството на Васил...
продължава>
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: три + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки