Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Читалища

ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТИЛО 1931", С. ГОРНА ГРАЩИЦА

Председател: Зоя Чучкова

Секретар: Даниела Гюргина

Адрес: 2535, село Горна Гращица

Тел: 0886 885 297, 07912 235 - кмет

E-mail: n.ch.svetilo_1931@abv.bg

 

ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТИЛО” с. Горна Гращица

 

       В архива на Читалището съществува учредителен протокол от 1919 година. Като основатели са записани учителите: Ангел Атанасов Кюркчийски, Владимир Алексов Димитров, Йордан Иванов Испирски, Евтим Васев Донков и Васил Христов Джагалов.

       От самото създаване Читалище „Светило” развива богата художествена самодейност. Представени са много театрални представления като: „Съдия”, „Зла жена”, „Иванко”, „Борислав”, „Под игото” и  много други. Самодейните колективи-театрален, певчески, танцов и естрадно-сатиричен винаги, са заемали водещо място в културния живот на Кюстендилския район.

       През 1951год. Читалището взема първо място на Областния събор в гр. София с постановката „Сватба”, в която участват над 50 самодейци.

       През 1976 год. отделните състави се обединяват и се създава „Ансамбъл за изворно народно творчество”. В неговия състав влизат - битова група, женски народен хор, мъжки танцов състав, детски танцов състав и оркестър. Ансамбълът взима участие в над 250 концерта в страната и  6  в чужбина. Носител е на - 10 златни,

6 сребърни и 2 бронзови медала от четвъртия, петия и шестия „Фестивал на народното творчество”, провеждани в гр.Копривщица и Отличник на седмия Републикански фестивал.

       Читалището е носител също и на 40 грамоти за отлична и добра читалищна дейност и на още 10 грамоти за отлично изнесени концерти. Екип на Българската Национална Телевизия под ръководството на г-жа Румяна Цинцарска заснема три филма за автентично народно творчество на Ансамбъла.

       Читалищната библиотека има книжен фонд от над 11000 тома, събрани от всички жанрове.

       В настоящия момент в Читалището има женска певческа група за автентичен фолклор и  смесен танцов състав.

      През месец декември 2004 год.Читалището организира Коледен празник, на който вземат участие 15 самодейни колектива с над 250 участника. На 17.12.2005 год. се състоя втори Коледен празник, за който читалищното ръководство отпечати ГРАМОТИ  и КАЛЕНДАРИ с мотото на празника за всеки от участиците.

 Традиция стана и конкурса за най-майсторски приготвен „Бъдник”, върху който е изобразено бита на старото българско семейство, характерно  за хората, пребиваващи в селото.С голямо въображение и кулинарно майсторство се пресъздават къщата с плевника, квачката с пилетата, огнището с децата и много други фрагменти от бита в селската къща.

      През 2006 год. и 2007 год. подържаме традицията на местно ниво, състоящ се в провеждане на традиционната томбола и коледен концерт от самодейци.

Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2020
ел. поща:
Въведете сумата: седем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки