ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03 03 2023
Денят на българската свобода в Кюстендил..
145 години от Освобождението на България от османско иго бяха отбелязани тържествено в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Въпреки дъжда в центъра на града се събраха много хора, обединени от датата Трети март 1878 година -дата символ на българската свобода.

Свободата е универсална ценност, право, но и задължение. Тя е способността на съзнанието да мисли и действа във връзка с по-висши закони. Свободата не се постига веднъж завинаги и изисква от всички да се цени и пази постоянно.

Тържествената програма започна с издигане на българския трикольор и изпълнение на "Мила Родино“. Възпитаници от театралната школа към Обединен детски комплекс, с ръководител Ани Кръстева, представиха исторически сцени, свързани с Васил Левски, Априлското въстание, Райна Княгиня, Освобождението.

Беше поставен акцент върху славната за всички българи дата – 3 март 1878 година.

Датата на подписването на Санстефанския мирен договор, който най-накрая сбъдва вековната мечта на българите – мечтата за свобода. Дата, трайно запечатана в национално-историческата памет като рождения ден на новата българска държавност, възраждането на българската нация и влизането й отново в лоното на европейските народи. България се завръща там, където в далечни векове е доминирала, за да се възроди като феникс от пепелта на петвековното владичество. Биографията на българската национална свобода извървява стръмен, дълъг и белязан със свещената кръв на героите път. Свободата е извоювана, за нея живота си са дали мнозина.

Присъстващите запазиха мълчание и паднаха на колене, прекланяйки се пред паметта на хилядите знайни и незнайни мъже и жени, дали живота си за свободата на България. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя пред паметника "Булаир“. В тържествената програма се включиха кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак, отци от околията, представители на политически партии, сдружения и организации, граждани. Членове на клуб "Традиция“ застанаха на почетен караул пред паметния знак.

"Вечен подвиг, сърца оставени за България, за народа. Това са заветите. Да надмогнем егото си и да отстояваме идеалите на България“, каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Програмата продължи с концерт на народния певец Иван Дяков и кръшни български хора. ОТ 18.00 часа в голямата зала на читалище "Братство“ ще се проведе тържествен концерт по повод 145 години от Освобождението на България. В програмата ще вземат участие състави и изпълнители от читалището: театрална школа за деца с ръководител Цветелина Николова; Фолк Арт Формация с диригент Адела Харалампиева; туристически хор "Осоговско ехо" с диригент Димитър Цветков.

Венцеслав ИЛЧЕВ
.


Концерт на Rhine River Rhamblers Dixieland Jazz Band
13/09/2023

XVI Международен фестивал на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце"
09/09/2023

70 години от рождението на Людмил Янков
07/09/2023

138 години от Съединението на България
06/09/2023

Фестивал “Сцени на Струма”
02/09/2023

МУЗИКАЛНИ ЧЕТВЪРТЪЦИ С ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869”
31/08/2023

Пощенска кутия за приказки в Кюстендил
26/08/2023

Концерт на израелския хор към Филхармонията на Тел Авив
25/08/2023

София Филм Фест гостува в КЮСТЕНДИЛ със специална селекция от филми
25/08/2023

FIRETER представя "Легенда за деня и нощта - Балис и Ейрене" в Кюстендил
19/08/2023

„ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ДЪРВЕТАТА“ - МИСТИЧЕН КОНЦЕРТ №2 ЗА ДЖАЗ ТРИО И ПРИРОДА ПРИ ТРИТЕ СЕКВОИ
19/08/2023

КУЛТУРЕН ФОРУМ "ПАНАГИЯ - ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА"
14/08/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: седем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки