ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

80 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ОТ ХОЛОКОСТА
09 03 2023

Кюстендил отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи 

Венци и цветя на паметника на Димитър Пешев бяха поднесени от представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите "Шалом" в България, политически партии, граждани и граждански организации. 

Почетни гости бяха г-н Гълъб Донев – министър председател на Република България, г-н Костадин Коджабашев – зам. министър на външните работи на Република България, инж. Александър Пандурски- областен управител на Област Кюстендил, г-н Иван Андонов- председател на Общински съвет Кюстендил. 

Присъстващите се включиха и в тържествено шествие до паметната плоча на почетния гражданин на Кюстендил Иван Момчилов, където положиха цветя в знак на признателност.

На 9 март 2023 г. се навършват 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „Яд Вашем” за „праведници на света”. Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден „Стара планина” I ст. Удостоени са със званието „почетен гражданин на Кюстендил”.

"Днес свеждаме глава, за да почетем паметта на достойни български граждани и да си припомним урока, на който те ни научиха и който трябва да предадем на следващите поколения – за човеколюбието и достойнството. В същото време ние скърбим и за хилядите жертви на Холокоста, които в годините на нацисткото управление, загубиха своя живот - милионите евреи, които останаха в концентрационните лагери". С тези думи министър-председателят Гълъб Донев се обърна към жителите и гостите на Кюстендил, където се проведоха поредица от събития за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. 

Премиерът Донев изтъкна и приноса на тогавашния заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев  - също депутат от Кюстендил, за спасението на българските граждани от еврейски произход. „Пешев събира съмишленици, народни представители, които се противопоставят твърдо и настояват за отмяна на заповедта за депортация на хилядите български евреи“, припомни Донев. По думите на министър-председателя тези български личности остават в историята на света като спасителите на българските евреи.

„Отброяваме поредното десетилетие от запалването на най-голямата клада в човешката история – клада, която трябваше да изгори хиляди животи, но още по-мръсната й цел беше да изгори човешката съвест. Пред тази клада се изправиха решителните кюстендилци и достойните мъже на майка България. Народ и църква, църква и народ показаха, че това е държавата. И не случайно, когато днес се почитат светите 40 мъченици, ние сме изправени пред подвига на праведниците на света, защото тези хора със своите постъпки показаха, че Бог е упование за храбреците. Изключително развълнуван съм, че споделям тези мигове с министър-председателя Гълъб Донев. Няма да забравим този жест“, обяви кметът Петър Паунов по време на официалните чествания в центъра на Кюстендил.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Димитър Пешев, а след което беше проведено тържествено шествие до къщата на Иван Момчилов.

Събитията са част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

 

ПРОГРАМА

Кюстендил, 9 март 2023 г.

10.00 часа - Къща музей „Димитър Пешев”

Откриване на фотодокументалната изложба „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи”

 

10.45-11.00 часа

Тържествено шествие от къща музей „Димитър Пешев” до паметника на Димитър Пешев

 

11.00 часа

Паметникът на Димитър Пешев на площад „Велбъжд”

Тържествено честване на 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи

Поднасяне на венци и цветя

 

11.30 -12.00 часа

Тържествено шествие от паметника на Димитър Пешев до къщата на Иван Момчилов. Полагане на венци и цветя на признателност на паметната плоча на Иван Момчилов.

Тържествено шествие от къщата на Иван Момчилов до Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”

 

12.00 часа - Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”

Откриване на изложба “Кюстендилски художници от еврейски произход”

 

13.00 часа - Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”

Откриване на юбилейна кръгла маса на тема: „80 години от спасяването на българските евреи”

 

Организатори: Община Кюстендил, Регионален исторически музей-Кюстендил, Институт за исторически изследвания при Българската академия на науките, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”

Събитията са част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи, които се провеждат под патронажа на президента на Р България г-н Румен Радев."Корени на родолюбието“
21/11/2023

КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
21/11/2023

Втори младежки пленер "Есенен вятър" с ученици от ПМГ "Проф. Ем. Иванов"
17/11/2023

Изложба на Камелия Пешева "Погледи"
17/11/2023

Изложбата графика, рисунки и живопис „Антиматерия“ на Йохан Йотов
15/11/2023

Изложба графика
08/11/2023

БУДИТЕЛКИТЕ
02/11/2023

ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИНАЛНАТА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА
01/11/2023

В Кюстендил отбелязаха Деня на българо-израелското единство
25/10/2023

Концерт на камерен оркестър "Орфей"
25/10/2023

TIME TO MOVE 2023
19/10/2023

Изложба от XXIII издание на МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР "СВ. ЛУКА"
18/10/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: две + четири

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки