ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

В КЮСТЕНДИЛ БЕШЕ ОТКРИТ 26-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗО КЛАСИЧЕСКА КИТАРА
06 04 2023

 

В голямата зала на читалище „Братство -1869“ в Кюстендил беше открит 26-ия Международен фестивал зо класическа китара. Музикалния форум събира десетки млади таланти, които показват своето майсторство, изразяват своята голяма любов към голямата и стойностна музика, изпълнявайки произведения на майстори класици и съвременни автори.
Официални гости на откриването бяха г-н Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил, под чийто патронаж се провежда конкурса, инж. Александър Пандурски – Областен управител на област Кюстендил, проф. Стоян Денчев - председател на Общото събрание на УНИБИТ – София и Директор на Институт по информация и сигурност, почетен председател на Съюза на народните читалища в България, проф. Ирена Петева - Ректор на УНИБИТ – София и др.
Конкурсът бе открит от кметът г-н Паунов, който приветства всички гости и участници и от проф. Денчев, който им пожела успех!
"Уважаеми г-н Денчев, г-н Андонов, г-н Пандурски, скъпи приятели, уважаеми гости, април все още не може да се раздели с мартенските навици -виждаме, че навън е доста сурово. Няма лош вятър, който да прикрие онова трепетно очакване, което изпълва днешния ден- това, че отново сме заедно, събрани в едно цяло -където се излива пъстротата на душата, като животворящ поток потичатзвуците на музиката и трепетите на песента.
Благодаря ви, че отново сме заедно и можем действително да се насладим на виртуозните изпълнения, пред очите на перфектното жури и да ви приветствам в пролетен Кюстендил -столица на музиката и любовта“- с тези думи кметът Паунов поздрави участниците и организаторите на 26 -тия Международен фестивал по класическа китара.
Поздрав на откриването отправи и проф. Стоян Денчев -председател на Общото събрание на УНИБИТ и почетен председател на Съюза на народните читалища в България.
Той изрази личното си удовлетворение като поясни ,че в Кюстендил музиката е за населението, за страната, за млади и за стари.
„Това, че вече стана традиция и се наложи марката на Кюстендил като една от музикалните столици на България говори много „отбеляза проф. Стоян Денчев.
Сред гостите на откриването бяха областния управител Александър Пандурски, депутати и представители на общинското ръководство на община Кюстендил.
Цветя е поздравителни адреси са получени от президента на РБ Румен Радев, МК, Министерство на образованието и спортното министерство.
Организатори на Международен фестивал по класическа китара са: Община Кюстендил, читалище „Братство -1869“ и читалище „Пробуда“.
От 2015 година е учредена награда в памет на Валентин Вълчев китарист и преподавател от Пловдив, тя се връчва от съпругата му Милена Вълчева на един от най-изявените участници в конкурса. Ще бъде връчена и награда-статуетка -Любен Харалампиев -за най -артистично изпълнение.
Специално за да вземат участие в Международния форум, пристигнаха китаристи и от  Сърбия,  Северна Македония,  Гърция, Чехия, Франция, Косово и др. Той ще продължи до 8.04.23г. (събота), като в програмата са предвидени множество лекции, беседи, майсторски класове и концерти на гостите от страната и чужбина.
Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата, по която всяка година се отпуска целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за завоювалите първите три места във втора и трета възрастови групи.
Журито на конкурса е съставено от едни от най-утвърдените имена в България и чужбина, като проф. д-р Владислав Блаха – преподавател в Музикалната академия и Консерваторията в гр. Бърно, Чехия, доц. д-р Росен Балкански - композитор и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров” гр. София, проф. д-р Стела Митева-Динкова – преподавател в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев” гр. Пловдив, проф. д-р Урош Дойчинович – композитор и преподавател – Белград, Сърбия, доц. д-р Елена Хорошавина – преподавател в Одеска НМА „А. В. Нежданова“ Украйна, д-р Нели Недева - преподавател в НУИ „Д. Христов” гр. Варна, д-р Милена Вълчева - преподавател в НУМТИ „Д. Петков” гр. Пловдив, д-р Столина Добрева - директор на НМУ “Л. Пипков” гр. София и др.

 Празник на плодородието, Кюстендил 2023
22/09/2023

Концерт - спектакъл
22/09/2023

115 години от обявяването на Независимостта на България
22/09/2023

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВАТА ТОМА ИСТОРИЯ НА КЮСТЕНДИЛ
21/09/2023

БАЛКАНСКА ЧЕРГА 2023
15/09/2023

Концерт на Rhine River Rhamblers Dixieland Jazz Band
13/09/2023

XVI Международен фестивал на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце"
09/09/2023

70 години от рождението на Людмил Янков
07/09/2023

138 години от Съединението на България
06/09/2023

Фестивал “Сцени на Струма”
02/09/2023

МУЗИКАЛНИ ЧЕТВЪРТЪЦИ С ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869”
31/08/2023

Пощенска кутия за приказки в Кюстендил
26/08/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: едно + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки