ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

АРХИМАНДРИТ ИСААК БЕ РЪКОПОЛОЖЕН ЗА ЕПИСКОП
10 06 2023

 

АРХИМАНДРИТ ИСААК бе РЪКОПОЛОЖЕН за ЕПИСКОП в катедралния ХРАМ “СВ. НЕДЕЛЯ” 
В столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе извършена епископската хиротония на архимандрит Исаак (Бояджийски), доскоро Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, който бе възведен в епископски сан с титлата „Велбъждски“.
По време на тържествената утреня нареченият за епископ архимандрит Исаак, воден от протосингела на Софийска света митрополия архимандрит Василий и протодякон Александър Нешев, изповяда пред достопочтимите архиереи Символът на вярата и положи епископските обети да пази правилата на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на благочестивите поместни събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ, както и да спазва Устава на БПЦ-БП.
Съборната архиерейска света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, а с него съслужиха Техни Високопреосвещенства Пловдивският митрополит Николай, Неврокопският митрополит Серафим, Доростолският митрополит Яков, Техни Преосвещенства Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, Тивериополският епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастири, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Смоленският епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит, и Главиницкият епископ Макарий. В литургията съслужаиха също така и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Неделя“, редица духовници от Епархията и гости, както и протодякон Иван Петков, протодякон Александър Нешев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.
Молитвено участие в богослужбата взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и голямо множество духовници, монашестващи и миряни. Между тях бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, кметът на Видин Цветан Ценков, народният представители Христо Терзийски и общественици.
По време на светата Литургия бе извършена същинската част от епископското ръкоположение. След като обиколи три пъти светия престол и целуна четирите му краища и патриаршеската десница, архимандрит Исаак коленичи, за да положат архиереите върху главата му светото Евангелие и ръцете си. След неколкократни възгласи „Достоен“ от духовенството и от народа, новият епископ бе облечен с одеждите и символите на архиерейското служение от Високопреосвещените митрополити. Епископската митра, символизираща тръненият венец на Господ Иисус Христос, бе положена на новоръкоположения архиерей лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който му връчи и епископския жезъл, а църковното изпълнение приветства владиката с бурни аплодисменти и радостни възгласи.
Първойерархът на Българската църква се обърна към новия архиерей със слово, прочетено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. В него той го призова:
“Дерзайте с апостолска ревност и всеотдайност. Не щадете сили, нито способности в предстоящото ви епископско служение, защото в Църквата Христова епископът не е нищо по-малко от образ на Самия Господ наш Иисус Христос и образец за следване и подражание от всички.
Владико Исаак, бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Ви възложат Светейшият патриарх и Светият Синод на родната ни Българска църква, така както обещахте при наречението Ви за епископ. Полагайте старание и винаги с добра съвест и с ясно съзнание за Божието дело ги изпълнявайте. Ваше преосвещенство, от днес сте втори викарен епископ на Софийския митрополит. Пожелаваме Ви от сърце това отговорно служение да бъде благодатно, радостно и доброплодно!”
От своя страна Велбъждският епископ Исаак отправи тържествено слово към Негово Светейшество, към архиереите и към всички присъстващи в храма, в което благодари на Бога, на Света Богородица и своя небесен покровител св. Исаак Сирин, на членовете на Светия Синод, на своя духовен старец Величкия епископ Сионий, както и на своите родители и близки. В словото си владиката сподели: “В сърцето ми са думите на Спасителя: „Не вие мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете да принасяте плод и плодът ви да пребъде“ (Йоан. 15:16). Напълно осъзнавам, че това е нелеко и отговорно служение и че ми предстои да се изправям пред трудности и изпитания. От този момент нататък съм длъжен с пълна себежертвеност да се старая за изпълнението на тези Христови слова, „да понасям тези грижи докрай, с духовна твърдост, да се въоръжа за труд и драговолно да издържам потта му“ (Послание на Трети вселенски събор)… Виждам своите недостатъци и немощи, съзнавам своята неподготвеност и разбирам, че в новото ми служение не трябва да се уповавам на собствените си сили, но всякога да се стремя към смирение да бъда послушно оръдие на Бога и на Неговата света Църква, на която ще бъда верен, дори до смърт.”
Епископ Исаак благослови всички присъстващи под звуците на тържественото многолетствие, след което раздаде нафората на всички присъстващи на богослужбата, за да ги благослови лично и да приеме техните поздравления, дарове и благопожелания.
След богослужението новоръкоположеният епископ и достопочтимите архиереи бяха посрещнати на прием в кабинета на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийска митрополия.

 

Източник: https://www.facebook.com/kuystendilПрожекция на документалния филм "Да прекрачиш границите"
05/12/2023

Фотоизложба, посветена на Международния ден на доброволеца
05/12/2023

В очакване на Новата 2024 година започна "ПРИКАЗНАТА КОЛЕДА" на Кюстендил!
02/12/2023

НЕДЯЛКО СЛАВОВ - "ХАБИТАТ"
29/11/2023

"Корени на родолюбието“
21/11/2023

КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
21/11/2023

Втори младежки пленер "Есенен вятър" с ученици от ПМГ "Проф. Ем. Иванов"
17/11/2023

Изложба на Камелия Пешева "Погледи"
17/11/2023

Изложбата графика, рисунки и живопис „Антиматерия“ на Йохан Йотов
15/11/2023

Изложба графика
08/11/2023

БУДИТЕЛКИТЕ
02/11/2023

ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИНАЛНАТА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА
01/11/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: пет + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки