ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

"ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА" 2023
23 06 2023

">


Стотици са гостите от близо и далеч, които разглеждат изложението на красиво аранжираните маси. Празникът на черешата е не само възраждане на най-характерната традиция на областта - да се честват плодовете, заради които Кюстендил има славата на Овощната градина на България. Той се превръща в истинско изкуство, в пищен празник, в който местните хора възраждат традициите с благодарност към земята и природата, веселят се и с таланта, трудолюбието и вдъхновението си прославят Кюстендил надлъж и нашир. Празникът на черешата прескача границите на региона и възражда славата на града като фестивален.

Сред гостите на празника са Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, Негово преосвещенство Велбъждски епископ Исаак – втори викарии на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово превъзходителство Хироши Нарахира – извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Фондация "Искам бебе“ Мария Янева, народни представители и общински съветници.

Приветствие към жителите и гостите на Кюстендил отправи Белоградчишкият епископ Поликарп. "Здраве, радост, мир. Онова, което е във вашето сърце, във вашия ум, във вашата молитва – Бог да ви изпълни и въздаде. Нека този празник пребъде за радост и духовна утеха на всички. За гордост на Кюстендил. Както, преди малко прочетохме, че България благодарение на този район, се нарежда на трето място в Европейския съюз по производство и износ на череши. Нека този плод бъде посланик навсякъде по света“, каза епископ Поликарп.

Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със  знака на  сакралност,  черешите са  символ на доброто.  Те са  предвестници  на лятото, вратата, през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край.


НЧ „Просвета 1920“, с.Граница спечели наградата за най-едра череша на 16-ото издание “Празник на черешата" 2023
Жури в състав бяха доц. д-р Илияна Кришкова, проф. д-р Димитър Сотиров, Виолет Вьорлер, Евгени Серафимов и Любляна Начева, които измериха череша с размери от 38 мм.
За най-атрактивно вешало беше определено това на НЧ „Отец Паисий 1928“ от село Багренци. Второ място зае НЧ „Светлина 1871“, с. Соволяно
Ето и останалите победители:
Най-оригинално пано:
1 място - НЧ „Славчо Темкин 1911”, с. Драговищица
2място - НЧ „Съгласие 2007”, с. Жабокрът
За цялостно представяне на черешов щанд:
1 място - НЧ „Христо Ботев 1920”, с. Таваличево
2 място - НЧ „Спасовица 2008”, с. Николичевци
3 място- НЧ „Просвета 1922“, с.Слокощица
4 място- НЧ „Светлина 1913“,с.Раждавица
5 място- НЧ „Искра 1935“, с. Нови Чифлик
6 място- НЧ „Христо Ботев 1948“,с. Пиперков чифлик
Награди по зададени критерии:
Тема „Коноп“
1 място- НЧ „Славчо Темкин 1919“, с. Драговищица
2 место- НЧ „Светлина 1956“, с. Катрище
3 място- НЧ „Христо Ботев 1955“, с. Лелинци
Разнообразие и брой, представени предмети по темата
1 място НЧ „Светлина 1871“, с. Соволяно
2 място НЧ „Отец Паисий 1928“, с. Багренци
3 място НЧ „Христо Ботев 1948“, с. Пиперков Чифлик
Автентичност на представените предмети
1 място- НЧ „Съгласие 2007“,с. Жабокрът
2 място- НЧ „Димитър Каляшки 1920“, с. Жиленци
З място- НЧ „Просвета 1921“, с. Гюешево
Оригинална/креативна аранжировка
1 място – ДПЛФУ „Ильо Войвода”, гр. Кюстендил
2 място - НЧ „Пробуда 1928”, с. Жабокрът
3 място- НЧ „Светило 1931“, с. Горна Гращица
Разнообразие на аранжираните череши
1 място - НЧ „Просвета 1920”, с. Граница
2 място - НЧ „Отец Паисий 1936”, с. Гърляно
3 място – Общински съвет на БСП- Кюстендил
Презентационни умения при представянето на щанда
1 място- НЧ „Пробуда 1919“,с. Копиловци
2 място- НЧ „Пробуждане 2022“,с. Шипочано
3 място- НЧ „Пробуждане 2020“,с. Смоличано
Поощрителни награди получиха: НЧ „Христо Ботев 1925“, с. Горановци; НЧ „Ильо Войвода 1965“, гр. Кюстендил; НЧ „П. Славейков 1922“, с. Лозно
Кулминацията на днешния ден от „Празника на черешата“ е от 21:00 часа на площад „Велбъжд“ , когато всички гости и жители на града ще имат възможността да се насладят на концерт на „Легендите“
25 юни (неделя) се посвещава на най- малките. От 10:00 до 17:00 часа те ще имат възможност да посетят образователните ателиета на Клуб „Малки откриватели“ на National Geographic Kids, заедно с техните партньори от „Музейко“. Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията.
За любителите на кюстендилските череши ще се демонстрира, на живо, как се приготвя сладко от череши, което ще може да бъде опитано на място.

 

 


Институтът по земеделие – Кюстендил е съорганизатор на Празника на черешата, заедно с Община Кюстендил. На централно място на площад "Велбъжд“ експертите са наредели кошнички със 110 сорта от сладкия плод.

Десет от перспективните сортове бяха представени на празничната сцена, пред гостите и жителите на Кюстендил. Черешите бяха носени от участничките в тазгодишното издание на най-стария конкурс за красота в България – "Кюстендилска пролет“.

"Реколтата от череши тази година е много добра, но за съжаление времето не беше подходящо. От началото на месец април имаме редовни и почти всекидневни дъждове. Това нанесе доста поражения върху черешовата реколта – напукване на плодовете и бързо загниване. Има масово загниване по черешовите насаждения“, обясни доцент д-р Илияна Кришкова, директор на Института по земеделие в Кюстендил.  

Не случайно регионът е наречен “Овощната градина“ на България, където овощарството винаги е било не само важен поминък за населението, но и традиция предавана от поколение на поколение. 


За първи път фондация "Искам бебе“ гостува на традиционния Празник на черешата в Кюстендил. Участието на фондацията е по покана на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. В началото на годината започна съвместна кампания на Община Кюстендил и "Искам бебе“ – “ПриРода за живот".

Фондацията се включи в един от трите дни на празника с информационен и благотворителен щанд, разположен на площад “Велбъжд" в центъра на Кюстендил. До 18.00 доброволци на фондацията представят кампанията “ПриРода за живот", както и донорската програма на фондацията, разработена в помощ на лечението на двойки, които имат нужда от донорски генетичен материал, за да сбъднат мечтата си за дете.

На благотворителния щанд желаещите да подкрепят каузата на "Искам бебе“ могат да намерят подаръци за себе си и децата си, предоставени от дарители и съмишленици на каузата.

"Нашата фондация вече 16 години помага на хората, които искат, но не могат да имат деца. Даваме надежда на всички, които се молят да станат родители. Надежда винаги има. Много съм щастлива, че точно тук – в Кюстендил, намерихме най-големия си приятел. Благодаря на г-н Паунов за това, че даде надежда. За това, че прие да се бори с нас, да има повече български деца“, каза председателят на Фондация "Искам бебе“ Мария Янева


 

Празник на черешата – Кюстендил

23-24-25 юни 2023 г.

"Овощната градина на България" отваря врати, за да посрещне своите гости и през 2023 година!

В петък вечер  на 23 юни 2023 г. "Празникът на черешата" в Кюстендил започва с Кулинарно изложение, надяждане с череши, детска анимация и концертна програма, с участието на Михаела Маринова и ТИНО. Десетки кулинари ще прдставят своите ястия и специалитети в надпреварата "Череши в кухнята", чиито гост водещ ще бъде Драгомир Драганов.
Официалното откриване на празника е в съботния ден от 11:00 часа. По традиция Институтът по земеделие в Кюстендил ще представи разнообразието и новостите в черешопроизводството в региона. Над 40 артистично аранжирани щанда ще пресъздадат черешовото творчество на кюстендилските "майстори". Всички те ще бъдат част от художествено изложение, което ще продължи до 18:00 часа, когато ще бъдат връчени и наградите на отличените. В празничната програма през деня участие ще вземат Професионалният духов оркестър на Община Кюстендил, Националното училище за танцово изкуство, София и най-изявените фолклорни изпълнители от града. Събитията в съботния ден ще завършат с концерт на "ЛегендитЕ".
Неделния ден се посвещава на най-малките гости на празника. National Geographic Kids гостува в Кюстендил с Клуб "Малки откриватели", занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията, а "черешката на тортата" ще бъде демонстрацята и дегустация на сладко от череши!
По време на трите празнични дни ще се проведе базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители, а търговци и занаятчии от цялата страна ще представят своите майсторски произведения. 
Очакваме всички любители на черешите и черешовите богатства и тази година да станат част от най-вкусния и пъстър празник на България!
-------------------------------------------
Заявки за участие ще намерите на следни линк:  https://www.kultura-kn.info/celebration/2/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0-cherry-festival
-------------------------------------------
ЕЛАТЕ в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешата!
ВИЖТЕ уникални произведения на изкуството, сътворени с яркия черешов плод!
ЧУЙТЕ песни, вдъхновени от сладостта на черешите и предавани от поколения българи!
ВКУСЕТЕ опияняващи кулинарни шедьоври, създадени от ръцете на кюстендилските "майстори"!
НАУЧЕТЕ колко разнообразен е черешовият свят!
-------------------------------------------
Получавайте винаги актуална информация, относно културните събития в Кюстендил на нашия официален сайт:  http://kultura-kn.info/ или следете страницата ни в социалната мрежа:  https://www.facebook.com/Kultura.Kyustendil  

Гледайте видео на: https://www.youtube.com/watch?v=IVkb0aGxeFE

 МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024
26/04/2024

"Дихание" с Орлин Горанов
24/04/2024

148 години от избухването на Априлското въстание
20/04/2024

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“
19/04/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: три + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки