ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ГОСТУВА В КЮСТЕНДИЛ СЪС СПЕЦИАЛНА СЕЛЕКЦИЯ ОТ ФИЛМИ
25 08 2023

21 юли - 25 август 2023

 

За екипа на София Филм Фест е изключително удоволствие да продължи партньорството с Община Кюстендил в мисията да срещаме публиката със стойностни филми на голям екран на открито! „София Филм Фест на път – Кюстендил“ кани зрителите на специално подбрани филми под звездите, като и през 2023 година ПЛОЩАД „ВЕЛБЪЖД” в центъра на града ще очаква киноманите в шест филмови вечери между 21 юли и 25 август, а на 13 август очакваме публиката на прожекция в „Кино в театъра“! (ако случайно дните се окажат дъждовни – филмите ще бъдат представени в ЗАЛАТА на Възрожденското училище)  

 

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

 

София Филм Фест в Кюстендил се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Кюстендил, като част от програмата „Кюстендилско лято“, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“. 

 

*

Прожекциите започват на 21 юли (петък) в 21:00 часа с филма „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ - най-новата творба на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

 

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България.

 

*

Вторият фестивален ден е 22 юли (събота), когато от 21:00 часа киноманите ще могат да видят една увлекателна анимационна история, дело на френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ разказва за приключенията на възрастен потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том и родителите му – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том възрастният благородник опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да го използват, за да докажат своята теория... Филмът е озвучен на български език и е изключително подходящ за деца и техните родители!

 

*

Месец август ще доведе в Кюстендил специални гости! Още на 4 август (петък) режисьорът Станимир Трифонов ще представи лично своя най-нов филм „БЛАЖЕНИЯТ“. Творбата е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби (в ролята Александър Тонев), но той спасява невинната си душа.

 

В актьорския екип на „Блаженият“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор - Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „Inkoms Project“, в копродукция с БНТ. Прожекцията на филма в Кюстендил е с начален час 21:00 часа!

 

*

На 11 август (петък) гости в Кюстендил ще бъдат режисьорът Костадин Бонев и поетът Александър Петров, които заедно ще представят най-новия си филм „ОЛОВНИЯТ ВОЙНИК“, чиято премиера беше в програмата на 27-ия София Филм Фест през март. Документалният филм е посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други. „Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход – това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Начален час на срещата с авторите на филма 21:00 часа, непосредствено след това започва и самата прожекция!

 

*

На 13 август (неделя) от 18:00 часа в уютната зала на „Кино в театъра“ българският актьор и режисьор Иван Юруков ще очаква своите почитатели и киноманите в Кюстендил, за да представи лично своя пълнометражен режисьорски дебют „ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ“. Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. Това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги. За да създаде сценария, Иван Юруков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

 

Първата част от филма е заснета в село Делвино, разположено в южните покрайнини на Рила планина. Любопитен факт е, че частите от „24 каприза“ на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като най-добрия приятел на един от главните герои. В актьорския състав влизат още Стоян Младенов и младите таланти Марти Тодоров и Пепи Тодоров. Голяма част от проекта Иван Юруков реализира със собствени средства. За да довърши продукцията, той организира дарителска кампания, с която е допълнена липсващата част от бюджета.  

*

На 18 август (петък) в 21:00 часа започва прожекцията на на „ТИТИНА“ – чудесна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която разказва за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията между Норвегия и Белгия е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският любител на приключения взима със себе си Титина и се присъединява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на Земята. Походът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче Титина. Филмът е озвучен на български език и е изключително подходящ за деца и техните родители!

 

*

На 25 август (петък) в 21:00 часа започва прожекцията на „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“ на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в 25 страни в Африка.

 

*

Очакваме Ви на Кино на ПЛОЩАД „В Е Л Б Ъ Ж Д”

Подробности >>> в специалното събитие във Facebook! 

 

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

 

За повече информация: Светлана Дамянова, прес офис

 Пролетен концерт на Вокална формация „Неразделни“
18/04/2024

Международен конкурс за класическа китара 2024
04/04/2024

XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

"Кюстендилска пролет" - Официален празник на град Кюстендил
21/03/2024

81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2024

„Памет и плакати” в Къща музей „Димитър Пешев”
09/03/2024

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: две + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки