ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ТРИ БАЛЕРИНИ ОТ "НЕСТИНАРКА" С НАГРАДАТА "МАРИН ГОЛЕМИНОВ"
28 09 2023

115 години от рождението на акад. Марин Големинов – Почетен гражданин на Кюстендил, беше отбелязано на тържествена церемония в Художествената галерия „Владимир Димитров.Майстора“ на самия рожден ден на именития композитор. Събитието се организира от Община Кюстендил, Музикално сдружение „Марин Големинов“и наследници на Големинов , а тази година съорганизатор е и фондация „Цанко Лавренов“. За първи път нагрдата се дава не на изпълнител, а на образ, обяви нестандартното решение на журито внучката на Марин Големинов Лили Големинова. Тя съобщи че, балерини от три поколения, въплъщавали се в ролята на Демна от балета „Нестинарка“, вписват в професионалните си биографии тази награда. Това са балерините Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова, която поради ангажимент с предстоящо представление се включи в церемонията с видеообръщение. Вера Кирова и Силвия Томова получиха наградата си от и.д. кмет на Община Кюстендил Светослав Василев.
Наградата „Златен камерен ансамбъл“ бе присъдена на квинтет „Пилекадоне“, който ще има ангажимента да изнесе лауреатски концерт пред кюстендилската публика. Паричното изражение на приза тази година бе предоставено от г-жа Виолет Вьорлер, която с голямо вълнение сподели, че се чувства изключително щастлива да бъде част от този забележителен музикален форум.
Вместо с традиционния съпътстващ церемонията концерт, този път годишнината от рождението на М. Големинов бе почетено с премиера на документалния филм „Нестинарка – голямата среща между между Марин Големинов и и Цанко Лавренов“. Двамата се срещат и сбижават благодарение на общата им работа по постановката на балета „Нестинарка“ през 1968 година, за която художникът прави забележителните декори, сами по себе си произведения на изкуството. В галерията присъстваха внукът на Ц. Лавренов Лаврен Петров и Лили Големинова, които са и участници във филма и емоционално споделиха ценни фамилни спомени за своите знаменити предци. За работата си по филма говори неговата сценаристка Елисавета Станчева.
Райчо Христов – председател на Музикално сдружение „Марин Големинов“,който е член на журито, определящо лауреатите на наградата, благодари на всички, с чиято подкрепа сдружението вече 15 години се утвърждава като един от най-значимите фактори в музикалния живот на град Кюстендил, и на Община Кюстендил като основен партньор в дейността му . Общината предоставя и финансовите средства за Националната награда на името на акад. Марин Големинов за принос в музикалното изкуство. Специална благодарност, придружена с разкошен букет от виолетови цветя, Р. Христов отправи и към новия спонсор на събитието-жа Виолет Вьорлер. Той обяви, че церемонията по награждаването дава старт на новия творчески сезон на сдружението и че първият концерт в предстоящата му програма под негово диригентство ще изнесе Камерен оркестър „Орфей“ към Двореца на културата в Перник.
Музикалният акцент в честването бяха изпълненията на раннии малко познати произведения на М. Големинов от младата пианистка Анжела Тодорова, пристигнала спецално за случая от Виена, където следва. Стилното събитие събра в Художествената галерия елита на кюстендилската културна общественост и бе своеобразен празник в аванс за световния Ден на музиката.
Виолета Атанасова
Източник: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063201011862

 XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: пет + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки