ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИНАЛНАТА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА
01 11 2023

 

Националната награда за скулптура "Иван Лазаров" беше връчена на тържествена церемония в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. В галерията присъстваха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, изпълняващият временно длъжността кмет на Община Кюстендил Светослав Василев, представители на културни институти, творци.

 

"Радвам се, че връчването на наградата се случва в Кюстендил. Това става възможно благодарение на подкрепата от страна на Община Кюстендил. Статутът на наградата беше правен доста продължително време. Едно от заложените неща е това да бъде възвръщане на наградата, а не откриване на нова такава. Второто нещо е, че екипът се опита да я адаптира към съвремието ни – да се включват жанрове от пластичните изкуства, без класическо ограничение. Третото нещо е наградата да не бъде връчвана само на доказани автори, а да бъде една препратка към новото поколение“, обясни директорът на кюстендилската галерия Валентин Господинов.

 

Програмата започна с откриването на изложба на миналогодишния лауреат - Ивайло Аврамов. В незавършената част на кюстендилската галерия е експонирана неговата изложба "Опори“. Беше посочено, че произведението е специфично свързано със средата, в която е изградено – първата зала в новото, незавършено архитектурно пространство.

 

По повод Деня на народните будители кюстендилецът Симеон Кирков поздрави присъстващите с изпълнение на цигулка – соната на Бах. 

 

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов изреди номинираните за тазгодишната награда. Това са: Крум Дамянов за изложбата "Скулптура и процес", представена в галерията "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил; Павел Койчев за изложбата "Homo sapiens – възпоменания", представена в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници; Борис Гондов за изложбата "Скулптура и рисунки" в галерия "Сан Стефано"; Павлин Радевски за изложбите "Див градеж" в галерия "Хартаи "Време за разпад" в галерия "+359"; Пламен Аврамов за участието си в изложбите "Скулптура и рисунка" в Художествения музей "Георги Велчев" и в галерия "8" във Варна.

 

Носител на Националната награда за скулптура за 2023 година стана академик Крум Дамянов. "Благодаря от все сърце. Много навреме има тази награда. Обикновено човек като се отдалечи от рождената си дата, като години, сещането за него става все по-рядко. Това което се случва в момента, между мен и вас – много благодаря“, каза Академик Крум Дамянов. Отличеният получи специално изработена статуетка и парична награда на стойност 9 000 лева.

 

Наградата е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година, възродена през 2023 година. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година.

 

Автор: Венцислав ИлчевМеждународен конкурс за класическа китара 2024
04/04/2024

XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

"Кюстендилска пролет" - Официален празник на град Кюстендил
21/03/2024

81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2024

„Памет и плакати” в Къща музей „Димитър Пешев”
09/03/2024

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Честване на 146 години от Освобождението на град Кюстендил
28/01/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: три + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки