ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

В "БАЛКАНСКА ЧЕРГА" РАЗДАДОХА НАГРАДИ НА НАЙ-ДОБРИТЕ КУЛИНАРИ
25 09 2011

Село Шишковци бе домакин на тридневния фестивал "Балканска черга". Изданието се прави за първа година. В него участваха българи, сърби и македонци. Организатори на проявата са сдружение "Роден край".  На открита сцена в центъра на селото през целия ден имаше музикална програма. Началото поставиха танцьорите от ансамбъл "Пауталия" с ръководител Валентин Кенов, после Тамбурашки оркестър на Людмила Стоянова, група за автентичен фолклор от село Соволяно, "Трубачите" от Сурдулица и др.

"Идеята на празника е да покажем нашия бит и култура в района. Надявам се да го превърнем в традиция. Доволен съм, че има интерес. В първия ден правим конкурс за майсторска домашна ракия. 30 -40 вида са донесли стопани от село Шишковци и от съседните населени места. Гостите ни от Босилеград  също участват с гроздова и дюлева ракия.  Показваме и казан за варене на ракия", каза Борислав Крумов, представител на сдружение "Роден край".

На отделни щандове се представяха троянски майстори на керамика и много художници. Свои творби показаха автори от Босилеград и Крива Паланка. Вторият ден на празника продължи с изложение на кулинарни специалитети и демонстрация по приготвяне на ястия от месо. Вечерта завърши с изпълнения на Йорданка Варджийска.

"Балканите са една черга, кърпена, пришивана. Ние сме едно цяло.Хората искат да бъдат заедно. Това е и идеята -да се съберем на едно място, на една  черга", коментира Борислав Крумов.

Конкурс за домашно приготвени зелници, баници, пити и сладкиши проведоха във втория ден от международния фестивал „Балканска черга". Домакин на проявата е село Шишковци и кметът Климент Терзийски. Съорганизатори са от сдружение „Роден край". Бяха представени 22 вида изделия, които оценяваше жури с председател Силвия Григорова, преподавател в Професионалната гимназия по туризъм „Н.Й. Вапцаров" в Кюстендил. В журито влизаха още Раде Александров от Босилеград и Емил Беловодски, представител на дружество за производство на хляб.

„Нашата преценка започва първо от външния вид- коричка, начин на изпичане, а след това започваме дегустацията", обясни Силвия Григорова. Присъдени бяха награди от първо до трето място. Най-добрите получиха символични подаръци, както и грамоти за участие. Победители при зелниците са Виолета Спасова, Надка Маркова и Румяна Кузумска. Най-хубавите баници омесиха Благородка Мирчева, Райна Лулева, Латина Сирачка. При питите в тройката се класираха Ирина Николова, Олга Ралева и Малинка Кьонева. В категорията при сладките неща за торта първото място грабна Цветелина Накова, следвана от Диана Славова. Най-добър бе кексът на Маргарита Стоева.

Свои специалитети пред гостите на празника  приготвяха дванайсетокласници от ПТГ- Божидар и Илиян, победители в различни кулинарни състезания. В конкурса за ракия се отличи Васко Симеонов от Босилеград.

Фестивалът „Балканска черга"  събра българи, сърби и македонци за първа година в село Шишковци, а идеята е да стане традиция. В трите празнични дни имаше открита сцена, на която се изявиха различни състави.

Източник: Dariknews. bgПразник на плодородието, Кюстендил 2023
22/09/2023

Концерт - спектакъл
22/09/2023

115 години от обявяването на Независимостта на България
22/09/2023

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВАТА ТОМА ИСТОРИЯ НА КЮСТЕНДИЛ
21/09/2023

БАЛКАНСКА ЧЕРГА 2023
15/09/2023

Концерт на Rhine River Rhamblers Dixieland Jazz Band
13/09/2023

XVI Международен фестивал на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце"
09/09/2023

70 години от рождението на Людмил Янков
07/09/2023

138 години от Съединението на България
06/09/2023

Фестивал “Сцени на Струма”
02/09/2023

МУЗИКАЛНИ ЧЕТВЪРТЪЦИ С ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869”
31/08/2023

Пощенска кутия за приказки в Кюстендил
26/08/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: две + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки