ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО 2011
01 10 2011

За четвърта поредна година Община Кюстендил и Института по земеделие - Кюстендил организираха празник на Плодородието.

Празникът символизира настъпването на есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град - "Майка на овощарството".

"Със своите багри неумолимо настъпва есента, забързана да ни изпрати в обятията на зимата. В този миг за пореден път овощната градина на България засиява с цялата си прелест и разбираме, че Кюстендил е райско кътче на земята, отрупан с плодове и обилно напоен с искрящото вино. Заставам тук, за да благодаря на всеки един от вас за немуорния труд и усилия и за това, че заедно съумяхме да възродим една традиция наречена Празник на плодородието" - с тези думи откри празника кмета на града Петър Паунов. Той пожела мир и благоденствие, здраве и берекет на всички стопани и техните семейства.

Почти 200 деца и младежи участваха в откриването на празника. Децата от кюстендилските детски градини дефилираха пред гостите на празника, облечени в разноцветни костюми на плодове, зеленчуци и цветя. Пред очите на публиката се разкри огромна ябълка, сътворена от художниците на отдел "Култура и духовно развитие", която бе и символът на празника.

30 богато украсени  маси, подредени от училища, неправителствени организации и читалища от Кюстендил и региона, участваха в конкурса за най-едра ябълка, най-атрактивни плодове и зеленчуци и най-красиво аранжиран щанд. Комисия, с председател проф. д-р Димитър Домозетов - директор на Института по земеделие и членове - представители на различните медии и художници от отдел "Култура и духовно развитие",  оцениха конкурсните маси и излъчиха таз-годишните победители.

За най-красиво аранжиран щанд бе определен този на народно читалище "Славчо Темкин 1911" село Драговищица. Те спечелиха и наградата за най- едра ябълка. Плодът тежеше 650 грама. Тя е сорт Цар Александър.

Наградите за най-атрактивен плод спечелиха Професионална гимназия по селско стопанство "Св. Климент Охридски" с орех, читалище "Светлина" село Катрище с вешело от грозд и читалище "Стоян Лудев" село Скриняно с арония.

Наградите за най-атрактивен зеленчук отидоха при Второ основно училище "Даскал Димитри" с морков, читалище "Пробуда" село Жабокрът с картоф тежащ 1,3 кг и читалище "Зора" село Ябълково с чушка с дължина 41 см.

Извън класирането остана ашлама тежаща 950 грама, която бе представено от село Багренци.

Почетните плакети и грамоти бяха връчени от кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Над 300 участници се включиха във втория ден от Празникът на плодородието. Освен красиво подредените щандове с плодове и зеленчуци, деца от града показаха своите таланти в музиката и спорта, както и сръчността си в атрактивни игри.

По време на празника кюстендилци имаха възможността да се насладят на прекрасните произведения на занаятчии от Кюстендил, Троян, Габрово, Плевен и други български градове.Празник на плодородието, Кюстендил 2023
22/09/2023

Концерт - спектакъл
22/09/2023

115 години от обявяването на Независимостта на България
22/09/2023

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВАТА ТОМА ИСТОРИЯ НА КЮСТЕНДИЛ
21/09/2023

БАЛКАНСКА ЧЕРГА 2023
15/09/2023

Концерт на Rhine River Rhamblers Dixieland Jazz Band
13/09/2023

XVI Международен фестивал на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце"
09/09/2023

70 години от рождението на Людмил Янков
07/09/2023

138 години от Съединението на България
06/09/2023

Фестивал “Сцени на Струма”
02/09/2023

МУЗИКАЛНИ ЧЕТВЪРТЪЦИ С ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869”
31/08/2023

Пощенска кутия за приказки в Кюстендил
26/08/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: пет + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки