ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО 2011
01 10 2011

За четвърта поредна година Община Кюстендил и Института по земеделие - Кюстендил организираха празник на Плодородието.

Празникът символизира настъпването на есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град - "Майка на овощарството".

"Със своите багри неумолимо настъпва есента, забързана да ни изпрати в обятията на зимата. В този миг за пореден път овощната градина на България засиява с цялата си прелест и разбираме, че Кюстендил е райско кътче на земята, отрупан с плодове и обилно напоен с искрящото вино. Заставам тук, за да благодаря на всеки един от вас за немуорния труд и усилия и за това, че заедно съумяхме да възродим една традиция наречена Празник на плодородието" - с тези думи откри празника кмета на града Петър Паунов. Той пожела мир и благоденствие, здраве и берекет на всички стопани и техните семейства.

Почти 200 деца и младежи участваха в откриването на празника. Децата от кюстендилските детски градини дефилираха пред гостите на празника, облечени в разноцветни костюми на плодове, зеленчуци и цветя. Пред очите на публиката се разкри огромна ябълка, сътворена от художниците на отдел "Култура и духовно развитие", която бе и символът на празника.

30 богато украсени  маси, подредени от училища, неправителствени организации и читалища от Кюстендил и региона, участваха в конкурса за най-едра ябълка, най-атрактивни плодове и зеленчуци и най-красиво аранжиран щанд. Комисия, с председател проф. д-р Димитър Домозетов - директор на Института по земеделие и членове - представители на различните медии и художници от отдел "Култура и духовно развитие",  оцениха конкурсните маси и излъчиха таз-годишните победители.

За най-красиво аранжиран щанд бе определен този на народно читалище "Славчо Темкин 1911" село Драговищица. Те спечелиха и наградата за най- едра ябълка. Плодът тежеше 650 грама. Тя е сорт Цар Александър.

Наградите за най-атрактивен плод спечелиха Професионална гимназия по селско стопанство "Св. Климент Охридски" с орех, читалище "Светлина" село Катрище с вешело от грозд и читалище "Стоян Лудев" село Скриняно с арония.

Наградите за най-атрактивен зеленчук отидоха при Второ основно училище "Даскал Димитри" с морков, читалище "Пробуда" село Жабокрът с картоф тежащ 1,3 кг и читалище "Зора" село Ябълково с чушка с дължина 41 см.

Извън класирането остана ашлама тежаща 950 грама, която бе представено от село Багренци.

Почетните плакети и грамоти бяха връчени от кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Над 300 участници се включиха във втория ден от Празникът на плодородието. Освен красиво подредените щандове с плодове и зеленчуци, деца от града показаха своите таланти в музиката и спорта, както и сръчността си в атрактивни игри.

По време на празника кюстендилци имаха възможността да се насладят на прекрасните произведения на занаятчии от Кюстендил, Троян, Габрово, Плевен и други български градове.МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024
26/04/2024

"Дихание" с Орлин Горанов
24/04/2024

148 години от избухването на Априлското въстание
20/04/2024

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“
19/04/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: две + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки