ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КРАСОТА, ХАРМОНИЯ И НЕЖНОСТ В ЦВЕТНАТА ФЕЕРИЯ НА НАДЕЖДА ФЕЗА
18 11 2011

Художничката експериментира с рядка техника – рисува с химикал. Тя бе представена от експерта в отдел „Култура и духовно развитие” при Община Кюстендил Любляна Начева.

Първа самостоятелна изложба с около 70 картини, изпълнени с нетрадиционната техника рисуване с химикал подреди във Възрожденското училище Надежда Георгиева Феза. Експозицията ще остане в залата до края на ноември. Картините се продават, като най-високата обявена цена е 75 лева.
 
 "Вие виждате едно лято, нещо изключително женско и нежно, което украсява тази зала. Картините ни потапят в един друг свят - на цветове и светлина, на любов, създаден отедна изключително нежна женска душа.

Надежда рисува с един изключително нестандартен материал -химикал. С него успява да постигне дълбочина и цветове, постигани с материали, с които рисуват големите художници -масло, акварел, пастели и моливи. По нищо няма да различите, че нейните картини са направени с нещо толкова обикновено, каквото ползваме в ежедневието си", каза Л. Начева.

„Надежда Георгиева е родена в Кюстендил. Учила е в училище "Св.св. Кирил и Методий". След това заминава за Пловдив, където завършва средното си образование.  Тя е бакалавър по изобразително изкуство. Дълги години преподава в специализирани училища в Пловдив. Съдбата я изпраща в Италия, страната на Медичите, на голямото изкуство, в родината на велики художници като Рафаело, Донатело, Леонардо, Микеланджело. Една страна, която Надежда обича като своя родина. Днес художничката  живее в Поморие, вдъхновява се от трудното ни ежедневие, а картините й играят в цветна феерия, това е приказно изкуство, постигнато със специални ефекти, с невероятно красива пищност. Нейният арт е непринуден, но това е и вид терапия, която дава път на красотата и с нея Надежда иска да обгърне света. С открито сърце тя съпреживява съдбините на целия свят, радва се и страда и канонизира всичко това чрез своите самобитни картини”, добави Л. Начева.
"Тази изложба е един вид експеримент. Аз съм работила с много други материали. Обичам приложното изкуство, скулптурата. Беше ми ужасно куриозно чрез химикали да постигна живописен ефект, което е много трудно. Не знам защо избрах да създавам цветя. То беше спонтанно, сякаш аз не рисувам. Просто някой чрез мен го прави, сигурно като на инат на този свят на проблеми и негативи. Но аз искам да се върна към истината, към живота - животът не е сивото, войната, драматичното, насилието, а е красотата. Може би затова и цветето присъства в рисунките ми като символ на най-голямата нежност. С всичките си багри и аромати цветята олицетворяват истинския живот. Трябва всички да живеем в такава хармония, която природата ни е дала”, обобщи талантливата художничка, която винаги е била и си остава част от Кюстендил, независимо от това къде живее и твори.
Автор: Райка Добрева, вестник "Наблюдател"146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Честване на 146 години от Освобождението на град Кюстендил
28/01/2024

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2024

Новогодишна нощ 2023 - 2024
31/12/2023

В НЧ „Пробуждане-2022“ с. Шипочано през декември
26/12/2023

ПРИКАЗНАТА КОЛЕДА на Кюстендил
25/12/2023

КОЛЕДЕН КОНКУРС 2023 - РЕЗУЛТАТ
22/12/2023

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: три + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки