ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

РАБОТИЛНИЦА И ИЗЛОЖБА „ПИСАНИ ЯЙЦА ОТ ЧЕПИНСКИЯ КРАЙ”
02 04 2012
В Емфиеджиевата къща в Кюстендил бе открита изложбата „Писани яйца от Чепинския край” на Велинградския исторически музей. Преди това в двора на къщата-музей имаше работилница и демонстрация за изписване на великденски яйца с дървена „писалка” и восък, в която се включиха деца с талант в областта на изобразителното изкуство.
В ролята на чепинските майсторки на писани яйца влезе доц. д-р Светла Ракшиева от Националния етнографски институт в столицата. Тя е и автор на книга за тайните на восъчната техника при изписването и боядисването на великденското яйце у нас и в Европа.
Георги Куманов, уредник в музея във Велинград, разказа: „Кюстендил е 25-ият град, в който гостуваме с тази изложба. Но самата техника показахме тук още преди 10 години. Сега представяме и богатството и тайната на чепинските великденски яйца. В изложбата са включени 120 броя яйца – главно от Велинградския край, но и от други райони на България и Европа, където съществува тази традиция. Восъчната техника на изписване на великденски яйцая се среща в страни от Централна, Източна и Южна
Европа. В северозападната част е характерен сълзовидният тип орнамент, с изписването с писалка от карфичка, докато в другите райони, вкл. Словакия и Чехия е възприет линеарният орнамент, както и у нас. Наблюдава се и усложняването му с допълнителни цветове. По традиция във Велинград са се използвали 3 цвята, но в днешно време те вече са повече. В България восъчната техника е позната в най-семплия й вид по цялата ни етническа територия – изписван е най-често кръст. Само в някои райони се е развила по-сложна техника – изписване с писалка: във Велинградско, Самоковско, Ихтиманско, около Костенец, Етрополе, Търговище”.
Г. Куманов поясни още, че има два варианта на восъчната техника. При единия се прави изписване с восък, след което яйцето се боядисва, сваля се восъкът и тогава орнаментът грейва в целия си блясък. При другия вариант, който е популярен в Самоковско, Ихтиман и Етрополе, се рисува с восък контурът на орнамента, а вътрешността му се запълва с боя – обикновено яйчена, или пък с цветен восък – но тогава не се боядисва яйцето. Идвата варианта са показани в изложбата, подредена в Емфиеджиевата къща.
Източник: Dariknews.bg


ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ НА ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869” ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ
23/05/2023

"ЗА КОРЕНИТЕ (ЖИВОПИС, ГРАФИКА, КОЛАЖИ)"
23/05/2023

Годишна изложба на клуб "Компютърен график" към ПМГ Кюстендил
22/05/2023

Започва петото издание на Sofia Opera Performing Seminars
21/05/2023

КЛАСИЧЕСКИ КОНЦЕРТ НА МУЗИКАНТИ ОТ САЩ И БЪЛГАРИЯ
19/05/2023

Майски музикални дни 2023
18/05/2023

Фотоизложбата „СНИМКИ ОТ ВЧЕРА И ДНЕС“ на Петър Китанов
17/05/2023

СТАРТИРА ДЕСЕТАТА МЕЖДУНАРОДНА КАМЕРНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ
16/05/2023

"ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ" - 13 май 2023 г.
13/05/2023

"The Oldie Goldies " с Велека Цанкова
13/05/2023

"Mediterrenean wings " - kонцерт за Ноща на музеите
13/05/2023

ПЕЙЧО КЪНЕВ - "ПИСМА ДО ЦВЕТАЕВА"
11/05/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: три + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки