ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КОНЦЕРТ „КЛАВИРНИ ШЕДЬОВРИ ОТБЛИЗО И ДАЛЕЧ”
20 04 2012
В Художествената галерия „Вл. Димитров – Майстора” се състоя клавирен концерт на пианиста доц. Ростислав Йовчев, организиран от Музикалното сдружение „Марин Големинов” със съдействието на Община Кюстендил.
В програмата бяха включени: „Поетични и религиозни хармонии” от Ференц Лист; две пиеси из „Иберия” на Ел Албасийн; пиесите „Островът на сирените” и „Калисто” НА Карол Шимановски (по случай 130 години от рождението му); „Трагична поема” на Александър Скрябин; импровизации и токата на Панчо Владигеров.
 
На миналогодишното издание на музикалните награди „Кристална лира” пианистът Ростислав Йовчев стана носител на две отличия – за публикациите си в списание „Музикални хоризонти” и за концертите „Религиозният и поетичен свят на Ференц Лист” по случай 200 години от рождението на композитора. „Във връзка с честването на Лист се насочих към негови произведения, рядко изпълнявани на концертния подиум. Интересното е, че самият той ги е свирил на стари години пред приятели, което означава че тези творби са били скъпи на сърцето му”, споделя пианистът.
Ростислав Йовчев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, без да подозира, че това ще се превърне в негово призвание. В средното музикално училище „Любомир Пипков” Людмила Стоянова го подготвя на високо професионално ниво. В Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, младият пианист продължава да се усъвършенства в класа на Атанас Куртев. Това е времето, през което Ростислав Йовчев спечелва поредица от отличия. Лауреат е на конкурса „Светослав Обретенов” и е носител на първа награда и наградата на Съюза на българските композитори и танцови дейци от конкурса „Карол Шимановски”. Сред забележителните му постижения е единствената награда за изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела. За подбора си на репертоар пианистът разказва:
”Обичам да свиря автори от различни епохи, да откривам неизвестното дори сред известните автори. Изключително ми допада като характер музиката на Шуман. От класиката много ми приляга Бетовен, както и всички автори от този период. С изпълнението на сюита „Иберия” от Исак Албенис – родоначалник на испанската композиторска школа, открих един автор с неподозирана красота и майсторство. Привличат ме по-рядко изпълнявани произведения. Много от тях незаслужено остават в сянка при търсенията на музикантите. За мен истинският успех се състои в максималното обогатяване на репертоара. Познанието на много стилове, вникването в особеностите на всяка една епоха, е много важно. Само в пълното припокриване на таланта на изпълнителя и неговите теоретични познания се крие тайната на успеха”.
М.г. изтъкнатият пианист отпразнува своя 50-и рожден ден. По този повод на 29 ноември той изнесе концерт под надслов „С благодарност към българските композитори”. Творбите, включени в него, бяха от негови колеги – преподаватели в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, където работи и Ростислав Йовчев.
Източник: Вестник "Наблюдател"

 ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ НА ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869” ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ
23/05/2023

"ЗА КОРЕНИТЕ (ЖИВОПИС, ГРАФИКА, КОЛАЖИ)"
23/05/2023

Годишна изложба на клуб "Компютърен график" към ПМГ Кюстендил
22/05/2023

Започва петото издание на Sofia Opera Performing Seminars
21/05/2023

КЛАСИЧЕСКИ КОНЦЕРТ НА МУЗИКАНТИ ОТ САЩ И БЪЛГАРИЯ
19/05/2023

Майски музикални дни 2023
18/05/2023

Фотоизложбата „СНИМКИ ОТ ВЧЕРА И ДНЕС“ на Петър Китанов
17/05/2023

СТАРТИРА ДЕСЕТАТА МЕЖДУНАРОДНА КАМЕРНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ
16/05/2023

"ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ" - 13 май 2023 г.
13/05/2023

"The Oldie Goldies " с Велека Цанкова
13/05/2023

"Mediterrenean wings " - kонцерт за Ноща на музеите
13/05/2023

ПЕЙЧО КЪНЕВ - "ПИСМА ДО ЦВЕТАЕВА"
11/05/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: шест + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки