ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

РАБОТИЛНИЦА И ИЗЛОЖБА „ПИСАНИ ЯЙЦА ОТ ЧЕПИНСКИЯ КРАЙ”
02 04 2012
В Емфиеджиевата къща в Кюстендил бе открита изложбата „Писани яйца от Чепинския край” на Велинградския исторически музей. Преди това в двора на къщата-музей имаше работилница и демонстрация за изписване на великденски яйца с дървена „писалка” и восък, в която се включиха деца с талант в областта на изобразителното изкуство.
В ролята на чепинските майсторки на писани яйца влезе доц. д-р Светла Ракшиева от Националния етнографски институт в столицата. Тя е и автор на книга за тайните на восъчната техника при изписването и боядисването на великденското яйце у нас и в Европа.
Георги Куманов, уредник в музея във Велинград, разказа: „Кюстендил е 25-ият град, в който гостуваме с тази изложба. Но самата техника показахме тук още преди 10 години. Сега представяме и богатството и тайната на чепинските великденски яйца. В изложбата са включени 120 броя яйца – главно от Велинградския край, но и от други райони на България и Европа, където съществува тази традиция. Восъчната техника на изписване на великденски яйцая се среща в страни от Централна, Източна и Южна
Европа. В северозападната част е характерен сълзовидният тип орнамент, с изписването с писалка от карфичка, докато в другите райони, вкл. Словакия и Чехия е възприет линеарният орнамент, както и у нас. Наблюдава се и усложняването му с допълнителни цветове. По традиция във Велинград са се използвали 3 цвята, но в днешно време те вече са повече. В България восъчната техника е позната в най-семплия й вид по цялата ни етническа територия – изписван е най-често кръст. Само в някои райони се е развила по-сложна техника – изписване с писалка: във Велинградско, Самоковско, Ихтиманско, около Костенец, Етрополе, Търговище”.
Г. Куманов поясни още, че има два варианта на восъчната техника. При единия се прави изписване с восък, след което яйцето се боядисва, сваля се восъкът и тогава орнаментът грейва в целия си блясък. При другия вариант, който е популярен в Самоковско, Ихтиман и Етрополе, се рисува с восък контурът на орнамента, а вътрешността му се запълва с боя – обикновено яйчена, или пък с цветен восък – но тогава не се боядисва яйцето. Идвата варианта са показани в изложбата, подредена в Емфиеджиевата къща.
Източник: Вестник "Наблюдател"


Пролетен концерт на Вокална формация „Неразделни“
18/04/2024

Международен конкурс за класическа китара 2024
04/04/2024

XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

"Кюстендилска пролет" - Официален празник на град Кюстендил
21/03/2024

81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2024

„Памет и плакати” в Къща музей „Димитър Пешев”
09/03/2024

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: осем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки