ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ЖИВОПИСЕН ПЛЕНЕР "ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ- МАЙСТОРА" КЮСТЕНДИЛ 2012
11 10 2012

Община Кюстендил и Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" организират живописен пленер "Владимир Димитров - Майстора", посветен на 130-годишнината от рождението на големия български художник. В него участват седем художници, всичките печелили престижни награди, с десетки изложби в страната и чужбина. Това са: Дора Бонева, Надежда Кутева, доц. Бисера Вълева, проф. Димитър Чолаков, Чавдар Петров, проф. Ивайло Мирчев, Свилен Блажев.

"Това ще е пленер от висока класа. Творбите ще обогатят нашата съкровищница- фонда на галерията. Благодаря на кмета Петър Паунов и на мотора на пленера Свилен Блажев", каза на откриването директорът на галерията Михаил Калдъръмов.

"Това, което отличава този пленер е, че община Кюстендил влага сериозен финансов ресурс, защото крайната цел е творбите да попълнят липсващи неща във фонда на галерията, от конкретни имена. Ако се получи добър резултат, това ще е богатство. Общината се явява меценат, търси конкретни автори, поръчва им и те изпълняват. Авторите са изтъкнати български творци", коментира Свилен Блажев.

Всеки художник ще нарисува по една картина. Творбите ще бъдат показани на изложба, на 18 октомври, от 11.30 ч. в художествената галерия.

"Майстора е трудно достижим като дух. В България има малко духовно чисти личности", каза проф. Димитър Чолаков. "Този пленер е страшно задължаващ, посветен на 130- годишнината на Майстора. Кюстендил е дал големи имена на българското изкуство", допълни Надежда Кутева.

Проф. Ивайло Мирчев определи Кюстендил, като "прекрасен град" и допълни- "ние наистина ще се опитаме да направим нещо сериозно, за да защитим името си". Подкрепи и колегата му Чавдар Петров - "за нас е чест, мисля че ще се справим, знаем къде се намираме".

Дора Бонева разказа на присъстващите в ХГ "Владимир Димитров-Майстора" за срещите си с големия художник, докато е била студент в академията. "Безкрайно интересно бе да се слушат неговите думи, често шеговити. Майстора ни казваше - няма нужда да се подписвате във вечността и ние в началото не си слагахме имената под картините, но после разбрахме, че е глупаво. Майстора се познава, но ние не", заключи Дора Бонева."Корени на родолюбието“
21/11/2023

КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
21/11/2023

Втори младежки пленер "Есенен вятър" с ученици от ПМГ "Проф. Ем. Иванов"
17/11/2023

Изложба на Камелия Пешева "Погледи"
17/11/2023

Изложбата графика, рисунки и живопис „Антиматерия“ на Йохан Йотов
15/11/2023

Изложба графика
08/11/2023

БУДИТЕЛКИТЕ
02/11/2023

ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИНАЛНАТА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА
01/11/2023

В Кюстендил отбелязаха Деня на българо-израелското единство
25/10/2023

Концерт на камерен оркестър "Орфей"
25/10/2023

TIME TO MOVE 2023
19/10/2023

Изложба от XXIII издание на МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР "СВ. ЛУКА"
18/10/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: пет + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки