ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ТАМБУРАШКИЯТ ОРКЕСТЪР ПОДАРИ КОНЦЕРТ НА КЮСТЕНДИЛСКАТА ПУБЛИКА
28 12 2012
Като един истински духовен подарък за отминалите празници –Коледа и Нова година определи публиката в Кюстендил концерта на Тамбурашкия оркестър в залата на Възрожденското училище на 28 декември. Десетки аплодираха и се просълзиха на виртуозите, ръководени от вечно усмихната Людмила Стоянова. Преподавателят по тамбура е сред най-обичаните музикални педагози в областния град. Любовта към музиката и конкретно към народния инструмент тя запалила в много деца. В празничната програма се включиха и учениците от класа по народно пеене при читалище "Искра" с преподавател Гергана Борисова.
Напомняме, че миналата година преподавателят Людмила Стоянова отбеляза 50-годишен юбилей. 4 награди "Златна лира" на националния фолклорен фестивал в Стара Загора през 2012 г. спечелиха децата, ръководени от учителя по тамбура във Второ ОУ Людмила Стоянова. "Златна лира" сред ансамбловите групи спечелиха музикантите от II ОУ "Даскал Димитрий"- Елиза Огнянова, Гергана Иванова, Бетина Любенова. И Росина Шейтанова взе "Златна лира" в нейната категория сред
14 деца. Тя представи блестящо читалище "Искра".

"Много сме доволни, няма група или категория, където не сме спечелили  "Златна лира", фолклорът има бъдеще, защото е атрактивен за децата", сподели Людмила Стоянова, която ръководи уникален оркестър от тамбуристи, в който свирят 17 деца от града.
Учениците по тамбура на Людмила Стоянова се представят блестящо на празници и фестивали, провеждани в Кюстендилско и в страната, където демонстрират големия диапазон на възможностите на инструмента тамбура. Наред с фолклора те изпълняват и популярни евъргрийни, придружени от вокал, както и класически пиеси – от Шуберт до Моцарт.
"Знаем, че всички ученици обичат учителите си по музика, но тук случаят е  много по-специален. Едва ли има друга такава музикална общност в Кюстендил, в която емоционалната връзка между децата и техния педагог да е толкова дълбока", споделиха родители.
Людмила Стоянова е дългогодишен преподавател по тамбура. Нейните ученици са от класовете й по музика в гимназия "Неофит Рилски" и II Основно училище "Даскал Димитри", както и от други училища и от Школата по изкуствата към Обединения детски комплекс.
„Тамбурата е музикалният инструмент на народа. Според историческите данни той е съществувал още по времето на прабългарите и се е наричал бугария. Често се замислям дали България не е получила името си именно от този инструмент. Може и да е било обратното, но както обобщава най-великият тамбурист на България Румен Сираков – това е малкото преносимо пияно, защото всичко можеш да изсвириш на него", разказва Людмила Стоянова.
От сцената талантливите деца пожелаха на всички гости успешна нова година, много радост в сърцата, смелост в душите и топлина в домовете. 
В празничния концерт участваха квартет тамбури в състав: Елиза Огнянова,  Бетина Любенова, Росина Шейтанова, Гергана Йорданова; дует тамбури - Венислава Павлова и Иво Николов.
Концертът продължи повече от час, залата на културната институция бе препълнена от любители на фолклора, много родители на децата и техни близки.

Автор: Райка Велкова, Гергана Иванова


Прожекция на документалния филм "Да прекрачиш границите"
05/12/2023

Фотоизложба, посветена на Международния ден на доброволеца
05/12/2023

В очакване на Новата 2024 година започна "ПРИКАЗНАТА КОЛЕДА" на Кюстендил!
02/12/2023

НЕДЯЛКО СЛАВОВ - "ХАБИТАТ"
29/11/2023

"Корени на родолюбието“
21/11/2023

КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
21/11/2023

Втори младежки пленер "Есенен вятър" с ученици от ПМГ "Проф. Ем. Иванов"
17/11/2023

Изложба на Камелия Пешева "Погледи"
17/11/2023

Изложбата графика, рисунки и живопис „Антиматерия“ на Йохан Йотов
15/11/2023

Изложба графика
08/11/2023

БУДИТЕЛКИТЕ
02/11/2023

ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИНАЛНАТА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА
01/11/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: пет + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки