ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ТАМБУРАШКИЯТ ОРКЕСТЪР ПОДАРИ КОНЦЕРТ НА КЮСТЕНДИЛСКАТА ПУБЛИКА
28 12 2012
Като един истински духовен подарък за отминалите празници –Коледа и Нова година определи публиката в Кюстендил концерта на Тамбурашкия оркестър в залата на Възрожденското училище на 28 декември. Десетки аплодираха и се просълзиха на виртуозите, ръководени от вечно усмихната Людмила Стоянова. Преподавателят по тамбура е сред най-обичаните музикални педагози в областния град. Любовта към музиката и конкретно към народния инструмент тя запалила в много деца. В празничната програма се включиха и учениците от класа по народно пеене при читалище "Искра" с преподавател Гергана Борисова.
Напомняме, че миналата година преподавателят Людмила Стоянова отбеляза 50-годишен юбилей. 4 награди "Златна лира" на националния фолклорен фестивал в Стара Загора през 2012 г. спечелиха децата, ръководени от учителя по тамбура във Второ ОУ Людмила Стоянова. "Златна лира" сред ансамбловите групи спечелиха музикантите от II ОУ "Даскал Димитрий"- Елиза Огнянова, Гергана Иванова, Бетина Любенова. И Росина Шейтанова взе "Златна лира" в нейната категория сред
14 деца. Тя представи блестящо читалище "Искра".

"Много сме доволни, няма група или категория, където не сме спечелили  "Златна лира", фолклорът има бъдеще, защото е атрактивен за децата", сподели Людмила Стоянова, която ръководи уникален оркестър от тамбуристи, в който свирят 17 деца от града.
Учениците по тамбура на Людмила Стоянова се представят блестящо на празници и фестивали, провеждани в Кюстендилско и в страната, където демонстрират големия диапазон на възможностите на инструмента тамбура. Наред с фолклора те изпълняват и популярни евъргрийни, придружени от вокал, както и класически пиеси – от Шуберт до Моцарт.
"Знаем, че всички ученици обичат учителите си по музика, но тук случаят е  много по-специален. Едва ли има друга такава музикална общност в Кюстендил, в която емоционалната връзка между децата и техния педагог да е толкова дълбока", споделиха родители.
Людмила Стоянова е дългогодишен преподавател по тамбура. Нейните ученици са от класовете й по музика в гимназия "Неофит Рилски" и II Основно училище "Даскал Димитри", както и от други училища и от Школата по изкуствата към Обединения детски комплекс.
„Тамбурата е музикалният инструмент на народа. Според историческите данни той е съществувал още по времето на прабългарите и се е наричал бугария. Често се замислям дали България не е получила името си именно от този инструмент. Може и да е било обратното, но както обобщава най-великият тамбурист на България Румен Сираков – това е малкото преносимо пияно, защото всичко можеш да изсвириш на него", разказва Людмила Стоянова.
От сцената талантливите деца пожелаха на всички гости успешна нова година, много радост в сърцата, смелост в душите и топлина в домовете. 
В празничния концерт участваха квартет тамбури в състав: Елиза Огнянова,  Бетина Любенова, Росина Шейтанова, Гергана Йорданова; дует тамбури - Венислава Павлова и Иво Николов.
Концертът продължи повече от час, залата на културната институция бе препълнена от любители на фолклора, много родители на децата и техни близки.

Автор: Райка Велкова, Гергана Иванова


Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024
26/04/2024

"Дихание" с Орлин Горанов
24/04/2024

148 години от избухването на Априлското въстание
20/04/2024

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“
19/04/2024

Пролетен концерт на Вокална формация „Неразделни“
18/04/2024

Почит към Людмил Янков и Стоян Наков
17/04/2024

"Къща на границата" от Славомир Мрожек, режисьор - проф. Румен Рачев
16/04/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: четири + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки