ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

СЛЕД 25 ГОДИНИ ОТНОВО ВРЪЧИХА НАГРАДАТА ПОСВЕТЕНА НА МАЙСТОРА
01 02 2013
Андрей Даниел: Благодаря на Кюстендил!
 
След близо 25-годишно прекъсване националната награда на името на големия български художник Владимир Димитров – Майстора, отново беше връчена в Кюстендил. Днес се навършват 131 години от рождението на Майстора.
Официална церемония се проведе в деня на рождението на Майстора - 1 февруари, в  Художествената галерия в Кюстендил, носеща името на големия художник. На церемонията присъстваха областният управител Владислав Стойков,кметът Петър Паунов, председателят на ОбС-Кюстендил Иван Андонов, носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, художници. Сред гостите бе и един от последните живи модел на Майстора, баба Тодора.
Специално подбрано жури определи наградата да бъде връчена на проф. Андрей Леон Даниел. Сред номинираните за наградата бяха Любомир Савинов, Анета Драгушано, Свилен Блажев, Моника Попова,Андрей Даниел, Василка Монева и Долорес Дилова.
61-го

дишният творец става първия художник, носител на националната награда за живопис, след нейното възстановяване. Зад гърба си авторът има повече от 25 самостоятелни изложби в страната и света, а негови творби са притежание на Национална художествена галерия, държавни и частни колекции в чужбина.
"Огромна е стойността на тази награда за мен. Това, че спечелих бе голяма изненада. Досега не съм имал изложба в Кюстендил, такава ще имам догодина в същият ден. Рисувам от повече от 50 години. Първите маслени бой получих, когато бях на 10 години. Всички жанрове в живописта са ми близки.Художниците имат огромна нужда от подобен тип духовен стимул", заяви художникът Андрей Даниел.
Според него националната награда на името на Майстора е дълго очаквано нещо в съсловието на художниците. Във времето между 1973 и 1989 година с най-високото отличие за цялостно творчество са наградени 32-ма творци, сред които се открояват имената на Вера Недкова, Златьо Бояджиев, Димитър Киров, Светлин Русев, Николай Майсторов и Надежда Кутева. Наградата на името на Майстора беше възстановена по инициатива на Община Кюстендил и с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. Тя е в размер на седем хиляди лева. Сред официалните гости на церемонията беше и един от малкото живи модели на Майстора – 87-годишната баба Тодорка Каменова от кюстендилското село Невестино.
"Скъпи хора обичам ви всичките. Аз съм рисувана от Майстора три пъти. Той беше много добър човек. Много съм му благодарен, че чрез картините му ме пренесе в целия свят", заяви един от последните живи модел на Майстора, баба Тодорка.
"Кюстендил е известен най- вече като града на художниците. Кюстендилската школа е дала такива автори като Асен Василиев, Николай Дюлгеров,Стоян Венев, Кирил Цонев,Борис Колев и много други. Безспорно обаче се извисява библейската фигура на патриарха на българското изкуство Владимир Димитров- Майстора. Не мога да скрия вълнението си от една цел, а именно възстановяване на националната наградата посветена на Майстора.Благодаря на кмета Петър Паунов, Министерство на култура и Съюза на българските художници, както и на художника Свилен Блажев", каза директорът на галерията Михаил Калдъръмов.
"Благодаря на всички, че го има този прекрасен празник. Заедно да благодарим на бога, че на този ден в този прекрасен храм чувстваме закрилата освен св. Трифон и на Майстора. Това е човека, който никога няма да напусне нашият живот и никога няма да напусне родината си, за слава и гордост на тази прекрасна България. Честит празник на всички",  каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Наградата посветена на Майстора е учредена през 1973 г., тя бе възстановена по инициатива на община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата, след прекъсване от 25 години.
Бяха поднесени цветя пред паметника на Владимир Димитров- Майстора, а след официалната церемония бе организирано посещение на къщата- музей и гроба на твореца в село Шишковци.

 XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + четири

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки