ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

70 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ
08 03 2013

70-та годишнина от спасяването на българските евреи отбелязаха с тържествена програма в Кюстендил. Отбелязването на годишнината започна с поклонение пред паметника на Димитър Пешев в центъра на Кюстендил, на което присъстваха посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз, Максим Бенвенисти - председател на Организацията на евреите в България "Шалом", представители на организацията на българските евреи в Израел, кметът и областният управител на Кюстендил, общественици.

Пред паметника на Димитър Пешев, учениците от ЕГ "Д-р Петър Берон" Елица Соколова и Георги Христов прочетоха откъси от мемоарите на Димитър Пешев и дневника на Ане Франк "Задната къща". "Това не се случи в България. Това е огромния хуманитарен принос и благородството на българския народ. Това е и делото на вашите съграждани, сред които се откроява личността на Димитър Пешев", каза в словото си Максим Бенвенисти - председател на Организацията на евреите в България "Шалом". Той сподели още, че паметник на Димитър Пешев има само на две места в света - в Кюстендил и в Страсбург. На 19 март в София обаче също ще бъде открит паметник на почетния гражданин на Кюстендил -Димитър Пешев. Делото на Димитър Пешев е почетено с дърво на негово име в Гората на праведниците в Ерусалим.

"Отново заставаме днес със свити сърца, заради невинните жертви на Холокоста, но и със споделена радост за това, което са направили нашите предци – да се изправят срещу тази несправедливост", заяви кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

В къщата-музей на Димитър Пешев бе открита обновена експозиция с фотоси, документи и вещи, разказващи за спасяването на българските евреи. Пред открития преди две години мемориал на големия държавник, военен деец-генерал и бивш премиер на Израел Ицхак Рабин, посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз също припомни историята за делото по спасяването на българските евреи и посочи, че в Кюстендил има еврейско присъствие от 17 века.

"За мен е голяма чест да съм тук, от дясно е паметникът на Ицках Рабин, който жертва живота си в името на мира в Близкия Изток, от ляво е домът на Димитър Пешев, който плати със страданията си , за да допринесе за спасяването на българските евреи. Да бъда тук между паметта на тези двама големи световни лидери ме разчувства много. Кюстендил е прекрасен град, един от градовете, който е спомогнал за оформянето на българите като нация. От Кюстендил беше запален огъня на протеста, който доведе да спасяването на българските евреи.тук могат да се видят прекрасните отношения, които има и винаги е имала еврейската общност с населението на общината и областта. 17 века има еврейско присъствие в Кюстендил, от 3 век до 21 век. Тази малка общност, която винаги  е била от 1 500- 2 500 души, винаги е била изпъстрена от интересни личности с различни професии- художници, адвокати и различни общественици. Тази малка, но значима общност в града винаги е била интегрирана в социално отношение, винаги се е чувствала добре и у дома и е била в прекрасни отношения с християнското население на града.

Вие г-н кмете и всички граждани на Кюстендил и България, бъдете горди с това което е направено и е започнато от вашия град, няма друг такъв град в Европа и света. Надявам се, че тези личности ще бъдат пример за подражание и в Европа и света. И се надявам сътрудничеството между България и Израел да се засилва и да стигнем до - по- добри резултати от досегашните", заяви пред паметника на Ицках Рабин в двора на къщата- музей Димитър Пешев ,посланикът на Израел Н. ПР. Шаул Камиса Раз.

Той допълни, че българското правителство демострира своята отговорност по начина, по който се чества тази годишнина и с отношението си към разследването на терористичния акт в Бургас през миналата година.

Есе и плакат, посветени на делото на Димитър Пешев представиха ученици от 134 училище в София с изучаване на иврит. Михаела прочете есето си за Димитър Пешев. Заедно със своя съученичка подариха  изработен от тях плакат на директора на РИМ Валентин Дебочички.

Н. ПР. Шаул Камиса Раз , заедно с кметът Петър Паунов, областният управител Владислав Стойков, архиерейският наместник отец Генадий Генадиев,представители на еврейски общности разгледаха обновената експозиция в къщата-музей на Димитър Пешев. Д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей Кюстендил разказа цялата история свързана с спасяването на евреите, която започва на 8-ми март 1943 година, когато от Кюстендил потегля една делегация в състав Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Владимир Куртев, Петър Михалев, които имат задача да спасят Кюстендилските евреи от предстоящата депортация в Германия. Това е един период, в който еврейските събития достигат своите пикове, а именно мартенските събития от 1943 година. Те отиват при под-председателя на Народното събрание, Димитър Пешев, за да го запознаят по предстоящите въпроси свързани с депортацията на евреите и да потърсят помощ тя да не бъде осъществена. След действията, който предприемат спасителите, депортацията е отменена и така планираните за изселване около 7000 евреи от старите предели на България са спасени. „Именно тези събития са главния акцент от изложбата за 70-годишнината от спасяването на българските евреи в къщата-музей „Димитър Пешев” в Кюстендил” ”, уточни д-р Джонев. Той разказа още, че до момента в къщата-музей е имало експозиция, която е показвала хронологията на еврейския въпрос започващ от 1940 и продължаващ до 1944 год., този въпрос тогава е в разгара на своите характеристики, защото се появява след Закона за защита на нацията от януари 1940 год., които налага едни много тежки ограничения на българските граждани от еврейски произход. Най-яростно срещу тези ограничения се противопоставя българската православна църква и най- вече Светият синод, който няколко кратно се противопоставя в процеса на разгара на еврейския въпрос в пиковете, които са през март 1943 година. Тогава се сключва и споразумението между Тодор Бенекер, пратеник на Германия и българския комисар представител по европейски въпроси Александър Белев, в което се иска до края на март от старите и новите пределите на България да бъдат изселени около 20 хил. евреи. От старите предели на България именно, защото в Македония, Тракия и Западните покрайнини, присъединени след 1941 год, евреите са само около 13 хил. и 500 души, т.е има един недостиг, които трябва да бъде запълнен,предимно от югозападна България, а именно от Кюстендил, Дупница, Горна Джумая и др. Именно тук изиграват ролята си по-горе споменатата кюстендилска делегация, която с помощта на под председателя на Народното събрание, Димитър Пешев депортацията е отменена, въпреки, че Пешев е отстранен от политическия си пост той изиграва ролята си брилянтно.

По-късно в същия ден в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" бе представена фотоизложбата "Картини от Израел", предоставена от Израелското посолство в България.

Честването завърши с дискусията на тема "70 години от спасяването на българските евреи", която се състоя в Народно читалище "Братство". Нейни организатори бяха читалището и Академичните приятели на Израел.

Източник: Вестник "Наблюдател"125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024
26/04/2024

"Дихание" с Орлин Горанов
24/04/2024

148 години от избухването на Априлското въстание
20/04/2024

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“
19/04/2024

Пролетен концерт на Вокална формация „Неразделни“
18/04/2024

Почит към Людмил Янков и Стоян Наков
17/04/2024

"Къща на границата" от Славомир Мрожек, режисьор - проф. Румен Рачев
16/04/2024

„Крехки същества и металургия на любовта“
15/04/2024

Международен конкурс за класическа китара 2024
04/04/2024

XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: четири + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки