ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КЮСТЕНДИЛ ОТНОВО Е СТОЛИЦА НА КИТАРНОТО ИЗКУСТВО
04 04 2013

   Стотици кюстендилци и гости на града изпълниха голямата зала на общинския театър в Кюстендил за откриването на 17- тия Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов". Кюстендилският конкурс е единствения, в които не се изисква парична такса за участие. От 2008 година, фестивалът е включен в културния календар на Министерството на културата и в програмата на Министерски съвет за закрила на деца с изявени таланти. Заелите първите 3 места, в 3- та възрастова група, от 16-18 години ще получат едногодишни стипендии. Художествен ръководител на фестивала е Иван Андонов.

   "Поласкан съм да съм част отново от това грандиозно международно събитие. Тази година е още по-специално, защото организаторът на фестивала може да бъде поздравен и като председател на ОС, което значи че културата заема своето достойно място в Кюстендил. Благодаря на всички, които подкрепят това наистина грандиозно събитие. Благодаря, че винаги сте част от него и направихте едно мероприятие, с което да се гордее не само Кюстендил а и цяла България. Истината е че, комплиментите, които отправяте към нас и звуците които раздавате, правят пролетната атмосферата в Кюстендил изключително специална. В дъждовни дни като днешният, песента на славеите може да бъде заменена само от вълшебен китарен звън, който вие ни давате", каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов, който откри конкурса.

    Международният конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов е утвърдил се през годините културен форум, който превръща Кюстендил в столица на китарното изкуство, коментира Стефан Илиев от Министерството на културата, който прочете и поздравителен адрес от министъра на културата Владимир Пенев.

    "Радостно е, че този форум с благородната си мисия за откриване на таланта и за развитието на даровити музиканти, внася достоен принос за родното ни изкуство", казва министър Пенев.

    "За мен е чест да съм председател на международното китарно жури. Този форум се утвърди като водещ не само в България, но и в чужбина. Тук са нужни усилията на много хора- Областна управа, община Кюстендил и най- вече на председателя на ОС Иван Андонов и прекрасния му колектив от читалище "Братство 1869". На участниците успех в благородната надпревара, а на вас зрителите приятни мигове с тяхното изпълнение", пожела от сцената проф. Панайот Панайотов.

    Участниците са разделени в 8 групи и две под групи- Ученици от детските музикални школи и от Музикалните училища. По време на форума ще има много лекции, срещи и концерти, и рецитали на гостите.

    Концертната програма след откриването започна с изпълнения на Вокална група "Фолк-арт", с ръководител Адела Харалампиева.

Източник - DarikNews.bgXVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки