ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КЮСТЕНДИЛ ОТНОВО Е СТОЛИЦА НА КИТАРНОТО ИЗКУСТВО
04 04 2013

   Стотици кюстендилци и гости на града изпълниха голямата зала на общинския театър в Кюстендил за откриването на 17- тия Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов". Кюстендилският конкурс е единствения, в които не се изисква парична такса за участие. От 2008 година, фестивалът е включен в културния календар на Министерството на културата и в програмата на Министерски съвет за закрила на деца с изявени таланти. Заелите първите 3 места, в 3- та възрастова група, от 16-18 години ще получат едногодишни стипендии. Художествен ръководител на фестивала е Иван Андонов.

   "Поласкан съм да съм част отново от това грандиозно международно събитие. Тази година е още по-специално, защото организаторът на фестивала може да бъде поздравен и като председател на ОС, което значи че културата заема своето достойно място в Кюстендил. Благодаря на всички, които подкрепят това наистина грандиозно събитие. Благодаря, че винаги сте част от него и направихте едно мероприятие, с което да се гордее не само Кюстендил а и цяла България. Истината е че, комплиментите, които отправяте към нас и звуците които раздавате, правят пролетната атмосферата в Кюстендил изключително специална. В дъждовни дни като днешният, песента на славеите може да бъде заменена само от вълшебен китарен звън, който вие ни давате", каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов, който откри конкурса.

    Международният конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов е утвърдил се през годините културен форум, който превръща Кюстендил в столица на китарното изкуство, коментира Стефан Илиев от Министерството на културата, който прочете и поздравителен адрес от министъра на културата Владимир Пенев.

    "Радостно е, че този форум с благородната си мисия за откриване на таланта и за развитието на даровити музиканти, внася достоен принос за родното ни изкуство", казва министър Пенев.

    "За мен е чест да съм председател на международното китарно жури. Този форум се утвърди като водещ не само в България, но и в чужбина. Тук са нужни усилията на много хора- Областна управа, община Кюстендил и най- вече на председателя на ОС Иван Андонов и прекрасния му колектив от читалище "Братство 1869". На участниците успех в благородната надпревара, а на вас зрителите приятни мигове с тяхното изпълнение", пожела от сцената проф. Панайот Панайотов.

    Участниците са разделени в 8 групи и две под групи- Ученици от детските музикални школи и от Музикалните училища. По време на форума ще има много лекции, срещи и концерти, и рецитали на гостите.

    Концертната програма след откриването започна с изпълнения на Вокална група "Фолк-арт", с ръководител Адела Харалампиева.

Източник - DarikNews.bgПрожекция на документалния филм "Да прекрачиш границите"
05/12/2023

Фотоизложба, посветена на Международния ден на доброволеца
05/12/2023

В очакване на Новата 2024 година започна "ПРИКАЗНАТА КОЛЕДА" на Кюстендил!
02/12/2023

НЕДЯЛКО СЛАВОВ - "ХАБИТАТ"
29/11/2023

"Корени на родолюбието“
21/11/2023

КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
21/11/2023

Втори младежки пленер "Есенен вятър" с ученици от ПМГ "Проф. Ем. Иванов"
17/11/2023

Изложба на Камелия Пешева "Погледи"
17/11/2023

Изложбата графика, рисунки и живопис „Антиматерия“ на Йохан Йотов
15/11/2023

Изложба графика
08/11/2023

БУДИТЕЛКИТЕ
02/11/2023

ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИНАЛНАТА НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА
01/11/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: пет + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки