ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

НИКОЛА МАНЕВ ПОКАЗА КАРТИНИ В КЮСТЕНДИЛСКАТА ГАЛЕРИЯ
27 06 2013
При изключителен интерес се откри изложбата на световноизвестния художник Никола Манев в Кюстендил. В голямата зала на втория етаж на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” присъстваха над двеста почитатели на елитарното изкуство, които с любопитство разглеждаха нарисуваните платна през последните две години в Париж от именития майстор на четката. За него световните критици казват, че е поет в живописта и майстор на светлината.
Роден е през 1940 г. в Пазарджик, детството му преминава в Чирпан, където впоследствие създава и художествена галерия. Завършва художествена гимназия в София, а след това и Академията за изящни изкуства в Париж, където се установява от 1962 г. Никола Манев е автор на 152 самостоятелни изложби в целия свят. Негови творби са притежание на галерии, музеи и частни колекции в повече от 50 държави. Член е на асоциацията „Есенен салон” в Париж и на Българската академия за наука и изкуство.
„Имаме удоволствието и шанса да се срещнем на живо с художника-бохем, художника-китник, художника-естет, чието изкуство повече от
половин столетие не спира да ни изненадва със своята виталност и светлина. Картините му говорят за една витална и артистична личност, търсеща да разгадае световните тайни и да ни направи съпричастни към своите открития”, каза в словото си при откриването на изложбата Михаил Калдъръмов, директор на галерията. А гостът на събитието благодари на мнозинството откровено и по човешки топло и сърдечно, като подчерта, че е почувствал любовта и топлината в погледите на присъстващите. Това е най-важното за един творец – да види с очите си как се оценяват неговите платна, как вълнува и привлича неговото изкуство. Един художник не работи за себе си, той рисува за хората, за техните сърца и души. Благодаря на г-н Калдъръмов за поканата и че имах възможността да изложа платната си в храма на Майстора, от когото имам респект и дълбоко почитание, каза Манев и дълго след това продължи да разговаря и да се снима с желаещите, които никак не бяха малко и получаваха щастливи автографи от Никола Манев. В следващия брой четете специалното интервю на бележития художник, който любезно разговаря с наш репортер.

Автор: София Наумова, в. "Наблюдател"БАЛКАНСКА ЧЕРГА 2023
15/09/2023

Концерт на Rhine River Rhamblers Dixieland Jazz Band
13/09/2023

XVI Международен фестивал на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце"
09/09/2023

70 години от рождението на Людмил Янков
07/09/2023

138 години от Съединението на България
06/09/2023

Фестивал “Сцени на Струма”
02/09/2023

МУЗИКАЛНИ ЧЕТВЪРТЪЦИ С ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869”
31/08/2023

Пощенска кутия за приказки в Кюстендил
26/08/2023

Концерт на израелския хор към Филхармонията на Тел Авив
25/08/2023

София Филм Фест гостува в КЮСТЕНДИЛ със специална селекция от филми
25/08/2023

FIRETER представя "Легенда за деня и нощта - Балис и Ейрене" в Кюстендил
19/08/2023

„ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ДЪРВЕТАТА“ - МИСТИЧЕН КОНЦЕРТ №2 ЗА ДЖАЗ ТРИО И ПРИРОДА ПРИ ТРИТЕ СЕКВОИ
19/08/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: две + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки