ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КРАЛСКИЯТ МОМЧЕШКО-МЪЖКИ ХОР СКОЛА КАНТОРУМ В КЮСТЕНДИЛ
09 07 2013

КРАЛСКИЯТ МОМЧЕШКО-МЪЖКИ ХОР СКОЛА КАНТОРУМ

Скола Канторум Кантате Домино е основана през септември 1959 г. от покойния многоуважаем каноник Михаел Гейс. Хорът се състои от ученици и бивши ученици от Института „Свети Мартин” в Алст. Всяка година в него се вливат нови, млади гласове.

От юни 2008 г. постоянен диригент  на хора е Давид Де Геест.

Уникален е най-вече момчешкият хор, който редовно е канен да участва в различни големи хорови продукции на професионално равнище. Хорът е пял под диригентсвото на Сейджи Озава, Рафаел Фрубек де Бургос, Ласло Хелтай, Владимир Ашкенази, Клаудио Абадо, а напоследък и под диригентството на Едуард Хигинботъм в концерти на неговия хор на Ню Колидж -Оксфорд.

Кантате Домино вече няколко пъти е гостувал във Ватикана и е бил приеман на аудиенции от покойния папа Йоан Павел ІІ и от Негово Светейшество папа Бенедикт VІ. Хорът няколко пъти е пял и пред кралското семейство на Белгия. Изнасяни са коледни концерти в Кралския дворец, звучал е също и при кръщенията на принц Габриел, принц Еманюел и принцеса Елинор.

Хорът е гастролирал не само в най-големите европейски градове, но и в Аржентина, САЩ, Мексико, Южна Африка, Израел, Египет, Русия, Индия, Япония, Тайван, Хонконг, Китай, Сингапур, Тайлант, Австралия, Филипините, Бразилия, Куба, Южна Корея и Канада.

Репертоарът на Кантате Домино обхваща почти цялата история на музиката, от Ренесанса до съвременни творби. Хорът е изпълнявал както произведения на Я. Обрехт, Палестрина, Монтеверди, Й. С. Бах, Хендел, Моцарт, Хайдн, Менделсон-Бартолди, Стравински, Б. Бритън, Л. Бърнстейн, така и на съвременни композитори като А. Пярт, В. Неес и А. Л. Уебър.

Хорът е имал изяви в Роял Албърт Хол в Лондон при изпълнение на Матеус Пасион на Й. С. Бах в сътрудничество с Колегиум Вокале под диригенството на Филип Херевеге. Съвместната изява на хора и солистите / сред които Андреас Схол и Иън Бостридж/ е записана на компакт диск на Хармония Мунди през 1998 г.

През деведесетте години момчетата от Кантате Домино неведнъж са пели заедно с Капила Фламенка под диригенството на Йожен Схрьорс и Дирк Снелингс, по повод на възстановки на исторически събития като кръщението на Карл V и женитбата на ерцхерцозите Албрехт и Изабела.

През 1994 г. Скола Канторум Кантате Домино е определена от Фламандското правителство за Културен посланик на Фландрия. Тази титла се запазва през 1995, 1996 и 1997 година. През 2002 година Европейската федерация на хоровете на Съюза избира хора за Културен посланик на Европа. Като израз на признателност към каноник Михаел Гейс през 2005 година крал Албер ІІ го удостоява със званието Командор на ордена на Леополд.

Давид Де Геест, син на гентския катедрален органист Едвард Де Геест, е роден през 1984 год. в Екло. Давид учи в Кралската Гентска консерватория и през юни 2007 год. се дипломира като магистър по музика с високо отличие, а освен това получава и диплома за преподавател на академично ниво.  Завършва хорово дирижиране в Дрезден при Родерих Крайле и в Нюрнберг. Същевременно специализира хорово дирижиране и вокално майсторство в Оксфордския университет, и то при Д-р Едуард Хигинботъм.

От 2008 год. Давид е диригент на Скола Канторум Кантате Домино. Дирижирал е главно творби за хор и оркестър като Те Деум на Шарпантие, Глория на Вивалди, кантатата на Бах Singet dem Herr, Коронационна меса на Хендел, Trinitatismesse и Коронационна меса и Реквием на Моцарт, и Nelsonmesse на Хайдн.

Като гост диригент дирижира Дрезднер Кройцхор, Хора на Ню Колидж – Оксфорд, Миланския оркестър Джованилие Аркантико, Скола Канторум на Мексико, Хора на пловдивските момчета, Хора на софийските момчета, японския Детски хор Токорозава Фени, японския хор Мияги Саньо ОГ и Ансамбъл Силфид – Моцартов хоров ансамбъл на Япония. Работил е заедно с диригенти като Родерих Крайле, Едуард Хигинботъм, Пиеранджело Пелуки, Алфредо Мендоза, Милка Толедова, Адриана Благоева, Сачико Магер, Канезо Кори, Цутому Масуко, Клер Жибо  и Габриел Гаридо /Ансамбъл Елима/.

В Белгия има изяви пред Кралското семейство в кралския замък Сиерньон по повод тържественото кръщение на принцеса Елеонор и Първото причастие на принцеса Летиция, заедно с щрайха на Националния оркестър на Белгия.Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024
26/04/2024

"Дихание" с Орлин Горанов
24/04/2024

148 години от избухването на Априлското въстание
20/04/2024

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“
19/04/2024

Пролетен концерт на Вокална формация „Неразделни“
18/04/2024

Почит към Людмил Янков и Стоян Наков
17/04/2024

"Къща на границата" от Славомир Мрожек, режисьор - проф. Румен Рачев
16/04/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: четири + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки