ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

РИТУАЛНО ЗАМЕСИХА ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ В ДВОРА НА ЧЕРКВАТА „СВЕТИ НИКОЛА“
14 08 2013

В двора на старата черква „Свети Никола“ в кюстендилското село Слокощица момичета и възрастни жени ритуално замесиха три  пити за Богородица. Преди това те запалиха свещ за здраве в храма и се поклониха пред иконите, а свещеник Тодор благослови житото.

 „Православната вяра на българина е истинска сърковищница, а всяка година на Успение Богородично, един от централните празници за кюстендилци, представяме съкровищницата на живата ни традиция. На 15-и август отбелязваме Успение Богородично, почитана от народа  като застъпница и покровителка, на Голяма Богородица още от старо време жени месят богородични пити с благодарност и молитва“, каза в началото Любляна Начева от отдел „Култура и духовно развитие“.

Според народната традиция хлябът е първото нещо, което  се приготвя за един празник. Самото действие наподобява черковно тайнство,  хлябът се освещава, а предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност.Ритуалът по замесването се прави около старинни черкви или места посветени на Богородица.

Етнографът доцент Екатерина Керемидарска от Регионалния исторически музей в Кюстендил и преподавател заяви, че празнуването на Богородица е свещен празник в съзнанието на всяка българска жена.“Богородица е празник, свързан с плодовитостта на жената, с нейното здраве и възможността й да подарява живот“, каза доц. Керемидарска.

Изискването към хората, които месят богородичния хляб, е да са чисти, което значи или млади момичета или възрастни жени. „Казват не хвърляй хляб на земятата, защото означава глад. Обикновено хлябът се замесва с мълчана  вода. Тези, които участват в замесването трябва рано сутрин да си облекат чисти дрехи, да отидат в черква да се помолят и след това да пристъпят към замесването. Обикновено жените са облечени празнично с китка на главата, което придава богата ритуалност“, обясни Керемидарска.

Според преданието не трябва по време на риутала да се говори, защото се смята, че се нарушава тайнството на хляба. В миналото той се изпичал в подници, които се обгарят на огнище. Първият залък се оставя под иконата на Света Богородица. Той се меси само от брашно, сол и вода, тъй като до 15-и август  са пости. Единствената украса е просфорника, който се слага на централно място. Целият хляб има символично значение, защото олицетворява Вселената.

„ С обредните действия ние нагледно се докосваме до тайнството при омесване на хляба. Показваме и на младото поколение, което трябва да знае, че традициите, корените са запазвали хората в древността и ще ги запазват и в бъдеще“, каза Керемидарска.


Трите богородични пити ще бъдат раздадени утре на всички присъстващи на празника. Пред Обреден дом Кюстендил ще бъдат подредени и щандове с изложение на хлябове, приготвени от читалища и неправителствени организации.

Източник: Knnews.bg146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Честване на 146 години от Освобождението на град Кюстендил
28/01/2024

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2024

Новогодишна нощ 2023 - 2024
31/12/2023

В НЧ „Пробуждане-2022“ с. Шипочано през декември
26/12/2023

ПРИКАЗНАТА КОЛЕДА на Кюстендил
25/12/2023

КОЛЕДЕН КОНКУРС 2023 - РЕЗУЛТАТ
22/12/2023

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: седем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки