ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

РИТУАЛНО ЗАМЕСИХА ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ В ДВОРА НА ЧЕРКВАТА „СВЕТИ НИКОЛА“
14 08 2013

В двора на старата черква „Свети Никола“ в кюстендилското село Слокощица момичета и възрастни жени ритуално замесиха три  пити за Богородица. Преди това те запалиха свещ за здраве в храма и се поклониха пред иконите, а свещеник Тодор благослови житото.

 „Православната вяра на българина е истинска сърковищница, а всяка година на Успение Богородично, един от централните празници за кюстендилци, представяме съкровищницата на живата ни традиция. На 15-и август отбелязваме Успение Богородично, почитана от народа  като застъпница и покровителка, на Голяма Богородица още от старо време жени месят богородични пити с благодарност и молитва“, каза в началото Любляна Начева от отдел „Култура и духовно развитие“.

Според народната традиция хлябът е първото нещо, което  се приготвя за един празник. Самото действие наподобява черковно тайнство,  хлябът се освещава, а предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност.Ритуалът по замесването се прави около старинни черкви или места посветени на Богородица.

Етнографът доцент Екатерина Керемидарска от Регионалния исторически музей в Кюстендил и преподавател заяви, че празнуването на Богородица е свещен празник в съзнанието на всяка българска жена.“Богородица е празник, свързан с плодовитостта на жената, с нейното здраве и възможността й да подарява живот“, каза доц. Керемидарска.

Изискването към хората, които месят богородичния хляб, е да са чисти, което значи или млади момичета или възрастни жени. „Казват не хвърляй хляб на земятата, защото означава глад. Обикновено хлябът се замесва с мълчана  вода. Тези, които участват в замесването трябва рано сутрин да си облекат чисти дрехи, да отидат в черква да се помолят и след това да пристъпят към замесването. Обикновено жените са облечени празнично с китка на главата, което придава богата ритуалност“, обясни Керемидарска.

Според преданието не трябва по време на риутала да се говори, защото се смята, че се нарушава тайнството на хляба. В миналото той се изпичал в подници, които се обгарят на огнище. Първият залък се оставя под иконата на Света Богородица. Той се меси само от брашно, сол и вода, тъй като до 15-и август  са пости. Единствената украса е просфорника, който се слага на централно място. Целият хляб има символично значение, защото олицетворява Вселената.

„ С обредните действия ние нагледно се докосваме до тайнството при омесване на хляба. Показваме и на младото поколение, което трябва да знае, че традициите, корените са запазвали хората в древността и ще ги запазват и в бъдеще“, каза Керемидарска.


Трите богородични пити ще бъдат раздадени утре на всички присъстващи на празника. Пред Обреден дом Кюстендил ще бъдат подредени и щандове с изложение на хлябове, приготвени от читалища и неправителствени организации.

Източник: Knnews.bgМАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024
26/04/2024

"Дихание" с Орлин Горанов
24/04/2024

148 години от избухването на Априлското въстание
20/04/2024

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“
19/04/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: три + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки