ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ОТКРИХА ИЗЛОЖБАТА НА СВИЛЕН БЛАЖЕВ
02 11 2013

Стотици ценители на изкуството и приятели на Свилен Блажев уважиха откриването на неговата изложба посветена на 60-годишнината му. Тя бе открита в художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора". В изложбата могат да се видят над 200 картини, от цялата 35-годишна творческа кариера на големият кюстендилски художник. На събитието присъстваха и зам.-министъра на здравеопазването Чавдар Славов, областният управител Иван Каракашки, кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

"Не аз, а Господ е подал ръка на Свилен Блажев. Развълнувах се, когато в началото на неговото творчество видях неговите рисунки. Той е един изключителен художник, много мощен и много български. Българското изкуство и кюстендилци могат да се гордеят. Тази изложба сега може да бъде показана навсякъде по света. Надявам се и след инициативата на Свилен Блажев да продължи идеята за довършване на галерията в Кюстендил", заяви известният художник Светлин Русев.

Изложбата на Свилен Блажев е подредена във всички зали на галерията, включително и в новата недостроена част.

"Какъв по хубав ден от този да откриеш изложбата на твой колега и съгражданин запилял се в дебрите на изкуството и духовността. "Свиката", както всички си го познаваме и наричаме, една противоречива натура, с която не винаги съм се разбирал в личен план, но с творческа сила, пред която винаги съм се прекланял", това каза при откриването на изложбата директорът на галерията Валентин Господинов.

"Аз съм израснал до този човек. Той е едно явление, което нахлува така в живота ти, така зашеметяващо, че не може да остави капка безразличие и униние. Той е човекът, с който не може никога да тъгуваш. Изправени сме пред творец и мечтател и едни приятел, който никога няма да те изостави. Радвам се, че можем да отбележим неговия юбилей на това свято място, защото само този храм е достоен за личности като него. Свилен е от хората, които са готови винаги да дават и да се раздават", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Приветствие към Свилен Блажев от Министерство на здравеопазването отправи зам.- министър Чавдар Славов.

"В денят на будителите, един будител като Свилен Блажев ни събра тук. Наистина съм развълнуван. Може би ще попитате защо приветствието е Министерството на здравеопазването, ще ви кажа, че според нас лекарите хората на изкуството са част от лечителите на нашия свят. С него се познаваме от детската градина. Сега Свилен се е превърнал в едно светило", обяви зам.-министърът на здравеопазването.

Специално поздрав за Свилен Блажев отправи и областният управител Иван Каракашки. "Искам да честитя днешния празник на хората на духа и лично на Свилен Блажев. Да го поздравя за неговата годишнина. С него се познаваме от клуба на младата художествено- творческа интелигенция. Сега в този момент е златният век на неговите способности и той ще се нареди в плеядата на изтъкнатите кюстендилски художници с национално значение", каза Иван Каракашки.

"Аз никога не съм се взимал на сериозно и може би това е най- доброто за мен, а предполагам и за околните. Искам да благодаря на Господ, че успя да ми даде тази сила и енергия, да осъществя тази изложба. Лиших семейството си от много неща, но бяха плътно до мен. Искам да благодаря на кмета Петър Паунов, защото без него нямаше да бъде възможно всичко това. Благодаря на моите колеги, на хората от галерията, на моите спонсори Тодор Батков, Пенчев, Каназирев и Апостолова. Аз вярвам в добрите знаци и бих посъветвал всеки млад човек да вярва и да запази свободата си. Обичам ви всички", обяви емоционално кюстендилският художник Свилен Блажев.

 

Източник DarikNewsXVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: седем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки