ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2015
27 06 2015

За осма поредна година Община Кюстендил организира Празника на черешата, който спира дъха на малки и големи. Този празник се свързва със славата на Кюстендилския край като „Овощната градина на България”.

По традиция празникът се проведе на 27 и 28 юли. Цялата централна част беше изпълнена с щандове, покрити с пъстри плодове. Както всяка година, интерес предизвика разнообразната  изложба от най-различни произведения, изработени от художници и занаятчии от цялата страна. Всеки от тях показа своите уникални произведения на изкуството: кукли, бижута, пластики, икони и най-различни предмети изработени от сръчните им ръце. Беше дадена информация за черешопроизводството с представяне на 10 сорта череши от Института по земеделие в Кюстендил.

Малки деца присъстваха на занимателни арт-ателиета, където рисуваха и се учеха да правят вешала от сочните плодове. Около ателиетата се направиха десетки снимки, за да останат спомени от невероятния празник.

Приветствие към хората беше отправено от Браницкия епископ Григорий, викарий на патриарха на БПЦ Неофит. Благодарности към кмета на Община Кюстендил Петър Паунов отправи Десислава Танева, министър на земеделието и храните. Тя беше поканена да се включи в празника заедно с 16-те представители на държави от Централна и Източна Европа и Китай.

Традиционно бяха избрани и наградени щандовете с най-хубаво вешало и най-хубаво аранжирани щандове. С най-атрактивно вешало беше отличено сдружение „Партньори Кюстендил”, част от което е кюстендилският художник Евгени Серафимов. Най-едрата череша беше избрана от читалище „Спасовица 2008” с. Николичевци с диаметър 34 мм. Първо място за най-красиво аранжиран щанд спечели читалище „Съгласие 2007” с. Жабокрът, с председател Милена Стоименова, на второ място се нареди читалище „Славчо Темкин 1911” с. Драговищица, с читалищен секретар София Плачкова, а на трето място се класира читалище „Отец Паисий” с. Багренци, с председател Йорданка Иванова. Избраните получиха грамота със Златен печат за утвърждаване, популяризиране и съхранение на културното наследство.

В Кюстендил черешата е присадена в бита и културата на населението, оградена е от ритуали; тя е пазена и обгрижвана с обич и  надежда за добруване. По време на празника по традиция се състоя и фолклорния фестивал „Черешчица род родила”.  Със своите фолклорни изпълнения танцовите състави, формации и индивидуални изпълнители продължиха невероятната магия на този ден.

Гостите на празника имаха възможност да се включат в безплатната туристическа обиколка или в краткия маршрут до Акропола на Пауталия. За втори път тази година имаше вело поход до черешовите масиви близо до града.

В заключителния концерт специален гост беше световноизвестната румънска поп денс изпълнителка Инна, както и българските RNB изпълнители Лора Караджова, Сантра, Ева и Вяра Атова, балет FAME, Иван Тишев от Революция Z, DJ MATI и N.A.S.O. По време на концерта се организира и надяждане с череши, като състезанието спечели Даниела Стоименова.

 

 XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки