ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ОТБЕЛЯЗВАНЕ 112Г ОТ ИЛИНДЕНСКО- ПРЕОБРАЖЕНСКО ВЪСТАНИЕ
02 08 2015

Изминаха 112 години  от онзи огнен Илинден, когато бългъринът роб достигна до своето Преображение. Народът ни останал разделен от братята си по силата на Берлинския договор, се вдигна на отчаяна борба за най-висшето човешко благо Свободата! Илинденско-Преображенското въстание представлява венецът на българското националноосвободително и обединително движение. Това въстание е най- високият връх в усилята за освобождение на българина след Априлското въстание. Илинденското въстание бе най- добре организираното въстание на българите, най- самопожертвователното и най- кървавото!

Всичко започва на Солунския конгрес  - “трети януари единадесет часа и дванадесет минути преди обяд, минута свещена и съдбоносна за един петвековен роб, изхождаща от мрачното минало, озарява бъдещето със щастие за страдалческия народ!”

Гоце Делчев от младини знае, че Македония вече има собствена съдба и път, и че трябва да я вземе в собствените си ръце.

Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот!“ гласи девизът на въстанието .

Избухването на въстанието се оказва неизбежно „Не вярвахме, че турците ще се решат да прибягнат до такава жестокост и съвсем да разорят населението”, казва Дамян Груев и отсича: “Свършено е!”с това поставя края на началото.

В уречения ден и час народът на Македония въстава.Турската администрация е изненадана и объркана. Без провал и предателство започва това велико народно дело. Бойните формирования изтласкват деспотичната власт. Въстаниците са истинските господари на ситуацията в продължение на няколко седмици.Битоля, Вальовица, Долна Преспа, Костурско, Лерина, Смилево, Серес, Леринско, Охридско, Кичевско, Прилепско, Клисура, Крушево... След един драматичен щурм срещу Крушево в историята на Балканите за кратко се появава  Крушевската република, която е въжделението на Македония за свобода! И дори за кратко те я постигат.

След множество неравни боеве турците се нахвърлят зверски върху населението. Легендарният Пито Гули със своите храбри 300 въстаници удържа свободни територии цял един ден борейки се срещу 18 000 турска войска.

“Небосводът засиява в кърви, земята тътне и ехти...”

“Свободата е олтар, поглъщащ жертвите на всичките й приносители”

В сраженията загиват близо 1000 въстаници, опожарени са 201 села, избити са множество жени, деца и старци, нов бежански поток  от над 30 000 тръгва към България. По- голямата част от тях поемат първите глътки свободен въздух в Кюстендил. Започва масова акция  от обществеността в Кюстендил за спасяване на хората-  дава им се подслон, храна, морална подкрепа, просвета.

            Град Кюстендил се оказва вратата към Македония, Кюстендил е вратата на Македония към свободна България!

Илинден е символ на българския дух, а героизъм и саможертва са двете думи достойни да опишат тези кървави дни!

В българската памет просияват и завинаги остават  мъжете на Илинден, мъжете на България! Не компромисните, а последователните, не колебливите, а решителните, не пресметливите , а самоотречените!

            Гоце Делчев и Даме Груев, Сарафов и Лозанчев, Герджиков и Стамат Икономов, Никола Краев и Питу Гули, Георги Чуранов и Йордан Пиперката, Гюрчин войвода и Славейко Арсов, Лука Джеров и Ванчо Сърбака, Апостол Петков и Марко Лерински, Иван Попов и Митре Влаха, Лазар Поптрайков и Васил Чакаларов, Манол Розов и Пандо Кляшев, Михаил Чаков и Христо Узунов, Петър Ацев и Смиле Войданов, Яне Сандански, Радон Тодев, Тодор Александров.

Синове на свободата, деца на революцията, жреци на правда, обладани от романтичен дух и озарени от вътрешното сияние на идеала. Любовта към родната земя и борбата за нейното освобождение от чуждо потисничество за тях е един мироглед и една религия, на която те служат с вярата, упоритостта и себеотрицанието на християнските пустинници.

“Някои искат доказателства за Македония - най-късото и най-красноречивото е - Илинден, Илинденската епопея! Преди 112 години македонците отидоха на своята Голгота - бориха се за правда и справедливост само като българи,  жертвуваха се за български идеали, жертвуваха се с едно нечувано себеотрицание. И впечатлението у всички от тая саможертва бе като онова от Христовата Голгота." Христо Попов от с. Войводино

“ Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни , майко , бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх!”

Гоце Делчев се опасява “да не влезе България боса в огъня” и поради политически съображения Княжеството остава с гръб към борбата, но народът му отдава всичката си сила в това въстание..., защото нацията я прави нация - чувството за общност, не само езикът, не само територията и културата, а сборът на разпокъсаните парчета български народ!” д-р Антон Сотиров

Скъпи съграждани,

Изминаха 112 години  от онзи огнен Илинден, когато бългъринът роб достигна до своето Преображение!

“На Илинден пожарът изгори робството и всички станаха свободни посвоему. И делото на Илинденци стана спомен, Споменът надрасна времето и бурите му. Епопеята се превърна в легенда, а жертвите- в герои, достойни за преклонение”

д-р Ангел Джонев

Въстанието избухва по план на 2 август/20 юли, когато населението на Битолския революционен окръг се вдига . Въстанически действия започват близо до Валовища, където действа прочутият и в Долна Преспа, начело със Слави Арсов. Въстанието се разраства особено в Костурско, където водачи са Васил Чекаларов, Митре Влаха и Лазар Поптрайков.

Чети излизат в Леринско- Георги Попхристов, Охридско- Лука Групчев, Прилепско- Гьорче Петров, въстават част от селата в Кичевско, начело с Пере Тошев и Лука Джеров. В разгара на сраженията в Битолско, на оръжие се вдига и Одринският окръг (19 август/6 август). Водачи тук са изтъкнатите войводи Михаил Герджиков и Кръстьо Българията, които изграждат комитетската мрежа на ВМОРО в Одринска Тракия, заедно със Стамат Икономов и Лазар Маджаров./

Легендата за трите сестрици- Д. Талев.

“ Центарот на востанието се наогаше во югозападна  Македония, около Битоля и Крушево. Востанниците беа целостия господари на  ситуацията во текот на неколку седмици. Пред огромната турска сила най- после тия требваше да отстъпат. Освен големите жертви кои ги претерпеа востанниците, и мирното население многу пострада от жестокостите на турските единици кои изгореа около 130 български села.

Илинден е символ на българския дух

Застанали пред паметника на Тодор Александров

Борческият път на Александров не показва нито едно прекъсване, нито единъ завой на колебание или измяна. Любовта към родната земя и борбата за нейното освобождение отъ чуждо потисничество за него беше единъ мирогледъ и една религия, на която той служеше съ фанатизма, упоритостьта и себеотрицанието на християнските пустинници. "Ако въ легалната обществена борба, казваше той, са необходими високъ моралъ и личенъ примеръ, дважъ са по-необходими те въ революционната, защото психологическия материялъ на революционната борба е единъ експлозивъ извънредно чувствителенъ къмъ най-малкия жестъ на водача - малъкъ или големъ все едно." Водимъ отъ това съзнание Т. Александровъ не допусна въ своя личенъ животъ нито единъ отъ пороците, които погълнаха въ своята мътна вълна стотици пионери на освободителната борба. Делото на Македония той схващаше само като дългъ и жертва и настръхваше при най-малките опити да се изкористи то.

 

 

Автор: Любляна НачеваXVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: шест + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки