ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ЧЕСТВАНЕ 73 Г. ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ
09 03 2016

Девети март е знакова дата в българската държавна история!

Дата, която преобръща историята на цивилизования свят; чрез която българският народ се утвърждава като пример за всички народи, защото поставя  хуманизма  и  гражданското съзнание над антисемитизма, расизма и ксенофобията, над геноцида и жестокостта!

 

Отбелязваме 73 години от спасяването на българските евреи; 73 години от героичния епос на светли и достойни личности, които имали убеждението, че: “Всеки човек и народ трябва да пази своето право и да се предпазва от опасност, но в тоя оправдан стремеж не бива да се допускат неправди и насилия против другите”. Кюстендилците Димитър Пешев, Петър Михалев, Асен Суичмезов, Иван Момчилов и Владимир Куртев приемат за своя задачата да спрат депортацията на евреите. “Израснали отчасти с гърци, турци и цигани, обикновените българи не разбират смисъла на борбата против еврейството, още повече и расовия въпрос. Никой не може да убеди българите да мразят евреите.”/Докладва германският посланик  Бекерле./

 

На 8 март 1943 г.  Димитър Пешев научава от делегация на свои съграждани от Кюстендил, че съгласно подписаната тайна спогодба с Третия Райх  близо 50 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в лагереите на смрътта в Полша (Auschwitz).

 

На 9 март 1943 г. сутринта Димитър Пешев се среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски. При втората среща, след обяд, на която присъстват Димитър Пешев, Петър Михалев и Димитър Икономов и др. след натиск министърът заповядва да се спре депортацията на евреите от старите предели.

 

На 17 март 1943 г. Димитър Пешев депозира остро протестно писмо, подписано от мнозинството в българското народно събрание и така превръща временния успех в постоянен. Ешалоните на смъртта за българските евреи остават празни.

 

В люлката на цивилизования свят - Европа през 1933 г. живеят приблизително девет милиона евреи, пръснати в 21 държави. Девет милиона човешки същества в един свят, който им отказва парчето земя и правото на съществуване. Шест милиона са избити единствено поради това,  че са евреи, от които милион и половина – деца.

 

Нечовешката Втора световна война, лагерите на смъртта, обезценяването на стойностите с един замах изтрива всяко добро достижение на Стария свят.  Именно в тези страшни дни на геноцид и жестокост действията на петимата кюстендилци са  насочени срещу желанието български граждани да бъдат превърнати в роби и така “Всеки роб става свободен на българска земя!” / из Търновската конституция /

 

Голямото дело на праведниците Димитър Пешев, Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Владимир Куртев, Петър Михалев става достъпно за целия свят, чрез него се мери достойнството на България и на гражданите ѝ.

 

Признанието е начало на дългия път за премахване на забвението и отваряне вратата на историята, в която за тези кюстендилци има запазено светло и достойно място!

 

 Автор: Любляна Начева

 XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

"Кюстендилска пролет" - Официален празник на град Кюстендил
21/03/2024

81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2024

„Памет и плакати” в Къща музей „Димитър Пешев”
09/03/2024

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Честване на 146 години от Освобождението на град Кюстендил
28/01/2024

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: четири + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки