ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ФОТОИЗЛОЖБА ЗА МЪРТВО МОРЕ
15 12 2010
В къщата-музей „Димитър Пешев” от кмета на община Кюстендил Петър Паунов и Негово превъзходителство посланика на Израел у нас – Ноах Гал Гендлер, бе открита уникалната фотоизложба „Мъртво море”. Автор на фотосите е Дуби Тал. След представянето й в София експозиицята идва в Кюстендил, след това ще бъде показана в Пловдив. Съорганизатор на изложбата е Регионалният исторически музей-Кюстендил. За тази година това е втората наша съвместна изложба с израелското посолство, каза неговият директор Валентин Дебочички.
Това е една много интересна изложба за Мъртво море, каза посланикът. То се намира само на около час път от Тел Авив, смесвайки се с пейзажа на Юдейската пустиня, впечатлявайки с красотата си, която се излъчва от кобалтово сините и смарагдово зелените му води, богати на минерални соли, осеяни с естествено бели солни скулптури. Водите му са лечебни за редица заболявания. Магичният район включва най-ниската точка на З
емята, солни планини, библейските градове Содом и Гомор, Свитъците от Мъртво море, митичната Масада, скални манастири, извори, каньони, много доказателства за човешката дейност в миналото и мега индустрията в настоящето. През последните десетилетия нивото на водата на езерото Мъртво море непрекъснато намалява и това налага да се изостри вниманието към състоянието му, за да се предотврати неговата необратима загуба. Вследствие на тези процеси водният басейн вече е разделен на две отделни части – северна, изпълнена с антични култури и съвременни селища, и южна – там днес се добиват минерали. Те са разделени от изключително красива, но пресъхнала земна ивица.

Кюстендил не е голям град, но е много важен за нас от историческа, морална и културна гледна точка, сподели пред журналисти г-н Гендлер. Аз често минавам оттук на път за Македония и наблюдавам положителните промени в града. Освен културните контакти, много важно за нас е и сътрудничеството във връзка с изграждащия се тук балнеологичен център. Особено положителен в този аспект е и фактът, че в Кюстендил има еврейска общност – тя не е голяма, но е много активна. При всички случаи и през 2011 г. ще ви гостуваме с интересни изложби и ще си сътрудничим и по други проекти с Община Кюстендил, добави н.пр. Ноах Гал Гендлер.
В отговор на журналистически въпрос той очерта и двете основни направления на бъдещото сътрудничество. От една страна това е привличането на туристи от Израел в Кюстендил и от друга – идването в града под Хисарлъка на лекари от няколко елитни израелски клиники (главно свързани с естетическата хирургия), които функционират в София. През 2010 г. 1900 израелски туристи са посетили България, ще бъде добър успех, ако успеем да привлечем поне 20% от тях в Кюстендил.
Кметът Петър Паунов поясни пред журналисти, че проектът за изграждането на медико-балнеологичния център „Св. Иван Рилски” ще бъде предоставен на израелското посолство у нас. „Радвам се, че Кюстендил се утвърждава като културен център – виждате, че след София тази изложба идва тук. Много важно е за нас да си партнираме с израелските колеги, това е дългогодишна връзка, добрите ни отношения са дълбоко вкоренени. И особено в момент, когато отношенията им с Турция са доста разклатени и израелският турист се насочва към България и е нормално да посети и Кюстендил, където е къщата-музей „Димитър Пешев”. Уверявам ви, че когато здравният център заработи, тук ще има много гости от Израел. Първо обаче трябва ние да действаме, известно е, че процедурите са проведени, тук-там има административни пречки. Т.е. ние сами трябва първо да създадем всички предпоставки за сътрудничество, а след това то непременно ще се осъществи и ще се развива”, обобщи кметът П. Паунов.

 

 

Автор: Райка Добрева, вестник "Наблюдател"Пролетен концерт на Вокална формация „Неразделни“
18/04/2024

Международен конкурс за класическа китара 2024
04/04/2024

XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

"Кюстендилска пролет" - Официален празник на град Кюстендил
21/03/2024

81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2024

„Памет и плакати” в Къща музей „Димитър Пешев”
09/03/2024

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: две + четири

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки