ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ 2011
21 03 2011
17-годишната Мария Стефанова е новата „Девойка Кюстендилска пролет”. Тя е ученичка в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”. Мария спечели в конкуренцията на още 13 момичета.
„Изобщо не очаквах да спечеля. Чувството е невероятно. Пожелавам на кюстендилци да бъдат щастливи, от това по-важно няма. Нека има слънце в душите и домовете на всички кюстендилци. На себе си пожелавам да стана студентка”, заяви минути след награждаването Мария Георгиева, която иска да учи или психология или актьорско майсторство. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов лично връчи награда на победителката в размер на 1500 лв. Двете й подгласнички получиха по 850 лв.
Първа нейна подгласничка стана Александра Ковачева, а втора подгласничка е Малинка Михалкова. За момиче на публиката бе избрана Беатрис Алексиева. Жури от известни и популярни личности оцени момичетата по достойнство. Председатели на журито бяха Мария Игнатова и Димитър Рачков. Помагаха им поп-звездата Йоана, зам.-главния редактор на вестник Труд Светлана Джамджиева, Деян Каменов – Дидо от рок бандата Д2
и колегите му Александър Обретенов и Димитър Кърнев. Сред гостите бе и американският посланик Джеймс Уорлик. Шоу на Владимир Ампов-Графа и румънската му колежка Андреа Баника на конкурса за избор на „Девойка Кюстендилска пролет 2011” беше страхотно. Повече от час двамата пяха най-големите си хитове.
 

„Харесва ми в Кюстендил, не бях идвал близо 5-6 години. Има много красиви момичета и жени тук”, каза Владимир Ампов-Графа, който изпя песни от последният си албум „Невидим”.
„България е красива страна и има много красиви хора. Обещавам да науча повече за Кюстендил”, бе лаконична Андреа Баника, която покани на сцената с нея да танцуват няколко души от публиката.
В понеделник – 21 март, деня на първа пролет Кюстендил отбеляза официалния си празник – „Кюстендилска пролет”. Празникът е патентован в патентното ведомство на Република България и води началото си от древна Пауталия. Празникът се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие – 21 март, което съвпада със старото честване на Св.Четиридесет мъченици. Символ на празника е ябълковият цвят и избраната Девойка Кюстендилска пролет.
Тържествата започнаха с молебен за здраве на кюстендилци, отслужен от Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан и тържествен ритуал по предаване символите на града.
и продължи с ритуал по предаване символите на града от старата Девойка „Кюстендилска пролет“ на новата. Това са символи, представящи богатството на Кюстендил. Плодородието, пресъздадено в плодовете, водата, поставена в античен съд за вода и пита, символизираща хляба.
„Да бъдат пълноводни изворите на Кюстендил, водата да бъде лековита, да дава нов живот и да напоява плодородната земя. Благословен да бъде хлябът, благословено да бъде всяко ново начало за кюстендилци и града”, пожелаваха момичетата на кюстендилци. „Скъп съграждани, Честита пролет! Нека тя да донесе нов живот и сбъдне всички мечти. Бъдете живи и здрави, обичайте се”, отправи като пожелания към присъстващите Девойка „Кюстендилска пролет” 2011 година Мария Стефанова. Официални гости на празника са министърът на здравеопазването Стефан Константинов, депутати от българския парламент, Знеполски епископ Йоан, Ергин Емин, председател на Асоциацията на българските градове и региони. „Днес ние отбелязваме десетилетна традиция. Настъпва дългоочаквания сезон – сезон на красотата и любовта, на трудолюбието и гордостта. Това заяви по време на празничното си приветствие кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че не случайно пролетта започва точно от Кюстендил. „Нека да не забравяме, че нито един миг от живота не си струва, ако той не е допълнен от онази капчица човешка топлота, която Бог е дал на всеки от нас, за да я посеем на земята и да бъде сред всички ни, защото Бог подкрепя решителните и помага на смелите, когато се опитват да направят света по-добър”, каза Петър Паунов. Той честити празника на кюстендилци и им пожела здраве, божия благодат и късмет. По повод празника на Кюстендил бяха получени поздравителни адреси от президента на Република България, министър Тотю Младенов, общини и неправителствени организации.

За доброто настроение на публиката се погрижиха Тони Димитрова и Румяна Попова. Предвидена бе и празнична програма в лесопарк „Хисарлъка”, където отново бе представен ритуалът по предаване на символите на Пролетта, акцент в тържествата е фолклорът.
Автор: Вестник "Наблюдател"


170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕФРЕМ КАРАНОВ
27/01/2023

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ТОДОР НАУМОВ
20/01/2023

135 години от рождението на Иван Момчилов
19/01/2023

84 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2023

Новогодишна музикална нощ 2023
01/01/2023

За Коледните празници в Кюстендил
24/12/2022

Областен конкурс „Коледа” 2022
23/12/2022

Общински конкурс "Коледа е, стават чудеса" 2022
22/12/2022

„ОТ ИГНАЖДЕН ДО СУРВА“
19/12/2022

"С МУЗИКА ЗА КОЛЕДА"!
15/12/2022

КОНЦЕРТ „КОЛЕДНИ ЗВЪНЧЕТА“
14/12/2022

"Хората, които променят България"
13/12/2022
Значими културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: едно + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки