ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ 2011
21 03 2011
17-годишната Мария Стефанова е новата „Девойка Кюстендилска пролет”. Тя е ученичка в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”. Мария спечели в конкуренцията на още 13 момичета.
„Изобщо не очаквах да спечеля. Чувството е невероятно. Пожелавам на кюстендилци да бъдат щастливи, от това по-важно няма. Нека има слънце в душите и домовете на всички кюстендилци. На себе си пожелавам да стана студентка”, заяви минути след награждаването Мария Георгиева, която иска да учи или психология или актьорско майсторство. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов лично връчи награда на победителката в размер на 1500 лв. Двете й подгласнички получиха по 850 лв.
Първа нейна подгласничка стана Александра Ковачева, а втора подгласничка е Малинка Михалкова. За момиче на публиката бе избрана Беатрис Алексиева. Жури от известни и популярни личности оцени момичетата по достойнство. Председатели на журито бяха Мария Игнатова и Димитър Рачков. Помагаха им поп-звездата Йоана, зам.-главния редактор на вестник Труд Светлана Джамджиева, Деян Каменов – Дидо от рок бандата Д2
и колегите му Александър Обретенов и Димитър Кърнев. Сред гостите бе и американският посланик Джеймс Уорлик. Шоу на Владимир Ампов-Графа и румънската му колежка Андреа Баника на конкурса за избор на „Девойка Кюстендилска пролет 2011” беше страхотно. Повече от час двамата пяха най-големите си хитове.
 

„Харесва ми в Кюстендил, не бях идвал близо 5-6 години. Има много красиви момичета и жени тук”, каза Владимир Ампов-Графа, който изпя песни от последният си албум „Невидим”.
„България е красива страна и има много красиви хора. Обещавам да науча повече за Кюстендил”, бе лаконична Андреа Баника, която покани на сцената с нея да танцуват няколко души от публиката.
В понеделник – 21 март, деня на първа пролет Кюстендил отбеляза официалния си празник – „Кюстендилска пролет”. Празникът е патентован в патентното ведомство на Република България и води началото си от древна Пауталия. Празникът се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие – 21 март, което съвпада със старото честване на Св.Четиридесет мъченици. Символ на празника е ябълковият цвят и избраната Девойка Кюстендилска пролет.
Тържествата започнаха с молебен за здраве на кюстендилци, отслужен от Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан и тържествен ритуал по предаване символите на града.
и продължи с ритуал по предаване символите на града от старата Девойка „Кюстендилска пролет“ на новата. Това са символи, представящи богатството на Кюстендил. Плодородието, пресъздадено в плодовете, водата, поставена в античен съд за вода и пита, символизираща хляба.
„Да бъдат пълноводни изворите на Кюстендил, водата да бъде лековита, да дава нов живот и да напоява плодородната земя. Благословен да бъде хлябът, благословено да бъде всяко ново начало за кюстендилци и града”, пожелаваха момичетата на кюстендилци. „Скъп съграждани, Честита пролет! Нека тя да донесе нов живот и сбъдне всички мечти. Бъдете живи и здрави, обичайте се”, отправи като пожелания към присъстващите Девойка „Кюстендилска пролет” 2011 година Мария Стефанова. Официални гости на празника са министърът на здравеопазването Стефан Константинов, депутати от българския парламент, Знеполски епископ Йоан, Ергин Емин, председател на Асоциацията на българските градове и региони. „Днес ние отбелязваме десетилетна традиция. Настъпва дългоочаквания сезон – сезон на красотата и любовта, на трудолюбието и гордостта. Това заяви по време на празничното си приветствие кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че не случайно пролетта започва точно от Кюстендил. „Нека да не забравяме, че нито един миг от живота не си струва, ако той не е допълнен от онази капчица човешка топлота, която Бог е дал на всеки от нас, за да я посеем на земята и да бъде сред всички ни, защото Бог подкрепя решителните и помага на смелите, когато се опитват да направят света по-добър”, каза Петър Паунов. Той честити празника на кюстендилци и им пожела здраве, божия благодат и късмет. По повод празника на Кюстендил бяха получени поздравителни адреси от президента на Република България, министър Тотю Младенов, общини и неправителствени организации.

За доброто настроение на публиката се погрижиха Тони Димитрова и Румяна Попова. Предвидена бе и празнична програма в лесопарк „Хисарлъка”, където отново бе представен ритуалът по предаване на символите на Пролетта, акцент в тържествата е фолклорът.
Автор: Вестник "Наблюдател"


XVIII Международен фолклорен конкурс “Пауталия” Кюстендил
01/07/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през юни 2024 г.
01/06/2024

Национален литературен конкурс "Биньо Иванов"
31/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: четири + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки