Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

78 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ
09 03 2021

Кюстендил отбеляза 78-та годишнина от спасяването на българските евреи. 

С минута мълчание кюстендилски общественици и граждани почетоха паметта на жертвите от Холокоста и изразиха почитта си към спасителите.

Венци и цветя бяха поднесени от Областна администрация Кюстендил, Община кюстендил, Общински съвет Кюстендил, политически партии,  Организация на евреите в България и нейното представителство "Шалом" в Кюстендил.

...

На 7 март 1943 г. по списъци на Комисариата по еврейските въпроси започват арести на евреите в Кюстендил. В града настъпва паника.
На следващия ден наши съграждани от всякакви съсловия и с различни политически и религиозни възгледи се събират и решават да изпратят делегация до техния народен представител и подпредседател на Народното събрание - Димитър Пешев, който по тяхно настояване да опита да спре депортацията. За София заминават Асен Суйчмезов, Петър Михалев, Владимир Куртев и Иван Момчилов... На 9 март 1943 г. цар Борис III отменя постановлението за депортация и спасява българските евреи.
Делото на кюстендилци, начело с Димитър Пешев, както и Решението на Св. Синод на Българска православна църква за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, заедно с отмяната на постановлението за депортация от цар Борис III, ще остане в европейската историята като един огромен подвиг. Подвиг не само на отделни личности, а на целия българския народ.


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2021
ел. поща:
Въведете сумата: четири + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки