Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

„АRS LONGA VIRUS BREVIS!“
13 03 2021

Кюстендилски творци с музика, картини и стихове казаха: „Една година с COVID стига!“ 

На 13 март,точно една година след деня, в който заради ковид вируса бе обявено извънредното положение, което напълно промени досегашния ни живот, кюстендилското читалище „Асклепион1 998“ събра творци от различни жанрове на Пролетна артсреща. Нейното мото „Една година с ковид стига!“ беше своеобразно обобщение на продължилата през цялата година инициатива „Ars longa, virus brevis!“, започнала като „В извънредното положение – Декамерон с читалище „Асклепион“. Още от първия ден на въведената забрана за контакти и публични прояви, на налагането на маските и на задължителна дистанция читалището провокира художници, музиканти, писатели, артисти и фотографи да изнесат своето изкуство на открито и представяше творчеството им в социалните мрежи.

В пролетната арт среща над трийсет кюстендилски автори получиха от председателя на читалището Виолета Атанасова грамоти за съхранената си и споделяна в тежките ограничителни условия на пандемията творческа енергия. В добавка за всеки имаше и подарък – нови книги на кюстендилски писатели и и на приятели на читалището, както и сувенири от галерия „Ищар“ с отпечатък на картини на художниците Деси и Бисер Лапеви.

Благодарствен адрес и подаръци имаше и за партньорите на читалището, с които то осъществява своите инициативи, както и за дарителите, отзовали се на една експресна благотворителна акция.

Инициативата бе проведена на открито при спазване на всички изисквания за безопасност пред Етноцентър „Рубин“, чийто създател Борислав Крумов, председател на сдружение „Роден край“, оказа изключително съдействие по организацията.

В програмата на пролетния празник направи своя дебют пред публика младата джаз изпълнителка Димана Крумова, чийто талант изненада и очарова публиката.

Събитието се проведе на фона на една от картините на емблематичния кюстендилски художник Росен Арсов, който след драматичен инцидент вече повече от година живее в пълна слепота, а отгоре на това пандемията го остави и в социална изолация от света. Водеща на празничната пролетна програма бе Емануела Дюлгерска, която внесе в събитието много сърдечност и топлота.

В Кюстендил извират не само лечебните минерални води – градът е извор и на таланти, някои от които са вписали имената си и в националната култура, а на представителите на новите генерации им предстои да дадат своя принос към нея. След тази тежка година вече имахме силна жажда за общуване и за изкуство и е прекрасно, че ни подарихте този празник с едни от най-талантливите кюстендилци, коментираха хората, дошли на събитието. Сред гостите на арт срещата беше и кметът Петър Паунов със своето семейство.

Предстоят ни много съвместни инициативи заедно с Етноцентър „Рубин“, пространството пред който имаме намерение да превърнем в гореща точка за изкуство, сподели председателят на НЧ „Асклепион 1998“ Виолета Атанасова.

Пролетната арт инициатива бе осъществена със съдействието на Община Кюстендил.


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2021
ел. поща:
Въведете сумата: шест + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки